Napisano 11 Kwiecień 201014 l Jak połączyć kilka ścianek naraz?? Da się tak w ogóle, czy trzeba łączyć po dwie ścianki osobno? Z góry dzięki:P
Napisano 11 Kwiecień 201014 l nie za bardzo wiadomo o co ci chodzi ale w blenderze występują tylko trójkąty i czworoboki wszystko robisz za pomocą "F" jeśli chcesz uzupełnić jakąś lukę w modelu to ta luka musi byc w miarę równoległa ale nie musi, chodzi o to by była ta sama ilośc edge i tez robisz to za pomocą "F", wybierasz odpowiednią opcję i masz uzupełnione.
Napisano 11 Kwiecień 201014 l Autor Chodziło mi bardziej o połączenie kilku ścianek na raz(więcej niż 2), bo że 2 się łączy "F" to wiem ;) Tylko nie wiem, jak łączyć kilka naraz :D Załączam screena http://img258.imageshack.us/img258/1664/beznazwy.png Dla przykładu tylko chciałem pokazać o co mi chodzi, więc wziąłem cylinder i usunąłem mu boczne ścianki. No i jak je teraz z powrotem połączyć?? Bo każdą ściankę osobno, to trochę schodzi, szczególnie jak się robi coś na ponad 200 ściankach ;) Myślę, że teraz będzie wiadomo o co mi chodzi ;) PS. Nie chcę zakładać już nowego tematu, ale nie wiem czemu jak chcę coś zrobić na spin'ie to mi wyskakuje taki pytajnik przy strzałce i i pisze wrong window? Jak zmienię byttony żeby były tam gdzie mam obraz na siatce, to się robi, ale nie tak jak potrzeba, bo obraca się naraz w różne strony ;/ Co z tym można zrobić??
Napisano 11 Kwiecień 201014 l Przechodzisz na tryb edycji Edge zaznaczasz edge dookoła Shift + alt i klikasz ppm wtedy zaznacza ci w miarę po równej linii. Potem F i z opcji wybierasz Skin Faces/ Edge Loops. Spiny ? nie bardzo kojarzę albo nie używam. napisz przycisk ten przycisk tamten co sie dzieje i będziemy jechać dalej
Napisano 11 Kwiecień 201014 l Autor Spin robi automatyczny obrót obiektu. Tylko powinien robić względem jednej osi, a robi różnie albo miesza kilka osi naraz. Czasem zrobi w cały świat, czasem pofalowane. Jak zmienić względem której osi ma się obracać? Aby obrót się wykonał muszę przełączyć okno tak jak wcześniej pisałem i tak jak jest na obrazku wyżej ;/ Na obrazku wyżej widać pofalowany obrót :)
Napisano 11 Kwiecień 201014 l aaaaaaaa zapomniało mi się, więc tak. Spin by prawidłowo działał potrzebny jest ci widok np Top i do tego kursor 3d który wyznacza ci oś obrotu funkcji spin. Tak więc musisz sobie wyobrazić gdzie mniej więcej jest ten środek bądź go wyznaczyć i kliknąć by zmienił miejsce i wtedy ta funkcja ci prawidłowo zadziała, pamiętaj ważny jest widok z którego patrzysz na obiekt który chcesz poddać tej operacji.