Gość szkyrp Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 (edytowane) Co sądzicie o takim zestawie do montowaniu filmów, tworzeniu efektów specjalnych oraz tworzenia i renderowania animacji w 3ds max. Taki właśnie zamówiłem i nie wiem na ile taki zestaw mi starczy? I czy dobrze i szybko bedzie mi renderował? PROCESOR: Intel Core i7 980x Extreme Edition 3,33 GHz BOX PŁYTA GŁÓWNA: EVGA X58 4waySLI Classified PAMIĘĆ RAM: Corsair DDR3 6x 2GB 1600MHz CL9 Core i7 Dominator with DHX KATRA GRAFICZNA: 4x GeForce with CUDA GTX 480 EVGA 1536MB 2xDVI&mHDMI (PCI-E) SuperClocked DYSK TWARDY: 2x WD Caviar Black 2TB WD2001FASS 64MB cache SATA-II ZASILACZ: Modecom VOLCANO ULTRA 1500W ATX PFC Edytowane 18 Kwiecień 2010 przez szkyrp poprawiłem dodałem procesor bo nie napisałem jaki zakówiłem
Tomala Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Niestety nie starczy, za mało kart graficznych kupiłeś i za słabe ;) Ciekawe jaki procek zamówiłeś bo biorąc pod uwagę że wydałeś ładnych parę tysiaków na karty graficzne, procesor powinien być co najmniej i7 980x(sześć rdzeni). Powiedz nam jeszcze w czym chcesz renderować bo jak w mentalu, v-rayu czy innym normalnym silniku to te wszystkie karty możesz sobie w .... wsadzić.
Gość szkyrp Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 No 3d chce renderować w v-rayu. 4 karty graficzne biorę ze względu na efter effect. I one są za słabe ? To najnowsze nvidie.
matizlob Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 kolega żartował z kartami oczywiście, ale mnie zaciekawiło bardziej użycie ich do after effecta, wydawało mi się, że ten program korzysta głównie z ramu i procka, ale może są jakieś pluginy, albo można ustawić aby korzystał z kart i jest to opłacalne, sprawdź to, bo jeśli miałbyś nie korzystać z mocy kart, to szkoda takiej dużej gotówki na nie
mirach Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Troche nie lapie o co biega. Bierzesz najdrozsze elementy dostepne i pytasz czy bedzie szybko. Jakiej odpowiedzi sie spodziewasz? SLI nic nie daje w Maxie, sprawdz czy bedzie ci to cokolwiek dawac w After Effects - w dodatku pamietaj ze jak narazie tylko niektore efekty w AE maja wspomaganie GPU, wiec kupowanie 4 graf to takie wywalanie pieniedzy w bloto, no chyba ze chcesz kumplom szpanowac. Jak chcesz do obrobki obrazow, to jeszcze sobie dokup dyski SSD, o wiele szybsze wczytywanie klatek, no i przedewszystkim o wiele drozsze ;) pozdrawiam
NV Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Może się mylę ale jest taka częsta praktyka wśród dzieci lub ludzi, którzy muszą się jakoś dowartościować , że wrzucają najdroższe produkty jak swój zestaw komputerowy, właśnie piszą, że zamówili i zadają banalne pytanie typu "Czy to będzie wydajne " oczekując odpowiedzi w stylu "wow zajebisty sprzęt" / "O koleś ale mega, pokaż potem screeny z gier" itd. Mam nadzieję, że tak nie jest bo te forum nie jest typowo o sprzęcie jednak imo ten zestaw jest pozbawiony logiki troszkę , albo są programy czy też pluginy o których nie wiem.
mirach Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Tez tak mysle Nvidia, w takim razie moj poprzedni post byl troche nie odpowiedni, musze sie poprawic. O jej, ale wypasiony mega sprzet bedziesz mial, z pewnoscia super grafik z ciebie i w ogole extra rzeczy bedziesz na tym robil, pokaz screeny!
matizlob Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 a w jakim celu umieszczasz Nvidia w stopce parametry swojego komputera? Nie pytam złośliwie, tak tylko zawsze mnie ciekawiło, czemu ludzie piszą o tym w stopce :) przepraszam za offtop
NV Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 Nie po to żeby się chwalić :) tylko jak wrzucam render z czasem to od razu ma się odniesienie czy ten czas jest udany czy nie, znośny czy nie. Bo ktoś może wrzucić mega render z czasem 10min a okazuje się, że w domu ma renderfarme 5 x Xeon etc ;) Wyłącznie w tym celu mam tą stopke tutaj, ew jakby ktoś chciał się zapytać jaki mam sprzęt to ma odp. na talerzu ale to raczej rzadkość choć się zdarzało.
olaf Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 idealny zestaw na zimę, troche się spóźniłeś.
m-peter Napisano 18 Kwiecień 2010 Napisano 18 Kwiecień 2010 I one są za słabe ? To najnowsze nvidie. Kolejne, niedowartosciowanedziecko neo. Najnowsze nie znaczy najlepsze.
dokturpotfor Napisano 20 Kwiecień 2010 Napisano 20 Kwiecień 2010 btw, jeśli się nie mylę to na Polskę po premierze było przewidzianych 40 sztuk GTX480, więc się pośpiesz lepiej. Poza tym wydaje mi się że 1.5 kW to trochę za mało jak na ten sprzęt. A te dyski twarde to śmiech na sali, wziął byś choć ze dwa SSD w RAID-zie.
Rekomendowane odpowiedzi