Skocz do zawartości

organizacja plików i tekstur w maxie

arcade

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Mam taki problemik - ładuję sobie scenę z maxa, scena ta zawiera masę tekstur itp w material editorze - tekstury mogą znajdować się w różnych katalogach. Teraz potrzebuję zasevować ten plik, ale tak aby tekstury przeniosły się automatycznie do katalogu do którego chcę wrzucić nowego maxa, tak aby się nie pogubiły itp.

Czy jest jakaś opcja która to robi?

Czy są jakieś skrypty?

Macie jakieś rady co do organizacji plików maxowych przy resavowaniu?

z góry dzięki

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

tak, próbowałem tego i PRAWIE działa, ale:

1. robi plik z teksturami a plik ten zawiera kopię ścieżki do tekstury taka jak była wcześniej - co nie jest zbyt dobre, chciałbym wszystkie pliki w jednym folderze.

2. Mimo że sejwuje niby tekstury to jednak nie podmienia ścieżek w material edytorze i ciągle ciągnie ze starych tekstur - najlepiej by było jakby te stare kasował a przenosił nowe.

Wiem że dużo chcę, ale kurde będę miał masę plików do przeniesienia i mega bałagan do ogarnięcia i coś takiego by mi uratowało tyłek...

Tak czy siak + dla Mr_SAN

Ja zawsze robiłem tak: File -> archive - tworzyło mi zipa gdzie były wszystkie textury. Znajdowały się w podfolderach - co nie bylo wygodne. Wiec wyszukiwałem wszystkie pliki graficzne z tego zipa i przenosiłem do jednego folderu. Jeśli odpalałem scenę na innym kompie czy coś i max pytał o textury (których juz nie ma tam gdzie powinny być) to wskazywałem ten folder do którego wrzuciłem textury po wyszukaniu z zipa.