Napisano 23 Kwiecień 201015 l Witam użytkowników 3ds Max z Vray. Po nauce Mentala chcę również spróbować sił w Vrayu i porównać możliwości 2 silników, na początek pobrałem pakiet powyższych materiałów oraz pojedyncze najnowsze materiały z materials.de. Problem polega na tym, że każdy materiał jest w osobnym folderze podzielony na grupy folderów. Czy istnieje możliwość przypisania biblioteki wszystkich materiałów naraz? Czy muszę każdy z osobna? Jeszcze bardziej komplikują sprawę ścieżki dostępu do kanałów mapowania każdego z materiału. Czy można to również jakoś przyporządkować do wszystkich materiałów naraz?
Napisano 23 Kwiecień 201015 l No niestety nie, to co pobrałeś to nie jest biblioteka materiałów, tylko zapewne katalog ze ściągniętymi wszystkimi materiałami z tej strony. Oznacza to, że każdy z tych materiałów jest osobnym plikiem, ma osobne ściezki do tekstur itpitd. Aby zebrać to w całość musiałbyś raz poświęcić troszkę więcej czasu i pozbierać je wszystkie w jednej scenie i zapisać jako nowy plik *.mat. Sz.
Napisano 23 Kwiecień 201015 l Autor Niestety jest jak piszesz, a na dodatek ścieżki do tekstur w każdym też musze zmieniać, a materiałów mam około 1000:) W najnowszym maxie 2011 jest bardziej przejrzysta opcja grupowania materiałów w kategorie więc z czasem to uporządkuje. Dzięki za odpowiedź.