jarox Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 Witam użytkowników 3ds Max z Vray. Po nauce Mentala chcę również spróbować sił w Vrayu i porównać możliwości 2 silników, na początek pobrałem pakiet powyższych materiałów oraz pojedyncze najnowsze materiały z materials.de. Problem polega na tym, że każdy materiał jest w osobnym folderze podzielony na grupy folderów. Czy istnieje możliwość przypisania biblioteki wszystkich materiałów naraz? Czy muszę każdy z osobna? Jeszcze bardziej komplikują sprawę ścieżki dostępu do kanałów mapowania każdego z materiału. Czy można to również jakoś przyporządkować do wszystkich materiałów naraz?
pressenter Napisano 23 Kwiecień 2010 Napisano 23 Kwiecień 2010 No niestety nie, to co pobrałeś to nie jest biblioteka materiałów, tylko zapewne katalog ze ściągniętymi wszystkimi materiałami z tej strony. Oznacza to, że każdy z tych materiałów jest osobnym plikiem, ma osobne ściezki do tekstur itpitd. Aby zebrać to w całość musiałbyś raz poświęcić troszkę więcej czasu i pozbierać je wszystkie w jednej scenie i zapisać jako nowy plik *.mat. Sz.
jarox Napisano 23 Kwiecień 2010 Autor Napisano 23 Kwiecień 2010 Niestety jest jak piszesz, a na dodatek ścieżki do tekstur w każdym też musze zmieniać, a materiałów mam około 1000:) W najnowszym maxie 2011 jest bardziej przejrzysta opcja grupowania materiałów w kategorie więc z czasem to uporządkuje. Dzięki za odpowiedź.
Rekomendowane odpowiedzi