Napisano 24 Kwiecień 201014 l Witam, nie wiem do końca jak zrobić materiał rozpięty między liniami (chodzi, aby efekt był konstrukcji zadaszenia membraną). Próbowałam przykryć cloth ale nie wychodzi ponieważ powinien być napięty a nie układany przez grawitację. Będę bardzo wdzięczna za jak najszybsze podpowiedzi:)
Napisano 24 Kwiecień 201014 l No a zwykły poly-modeling nie daje rady? Troszkę mi się kojarzy z modelowaniem samochodów tak powszechnym na forum.. niby miękkie łuki i linie a powierzchnia cały czas gładka i napięta. Jeśli dobrze sobie wyobrażam to, co masz zamiar zrobić to zwykły poly-modeling da radę bez problemu.
Napisano 24 Kwiecień 201014 l Cloth też dasz radę, musisz tylko przejść na poziom subobject -> group, zaznaczyć vertexy na brzegach tkaniny, zgrupować je poleceniem make group i przypiąć poleceniem surface do "napinacza". Musisz tylko zanimować oddalanie się od siebie "napinaczy" i puścić simulate. Aha, "napinacz" musi być w symulacji, musisz go dodać wcześniej przez object properities modyfikatora cloth -> add objects, inaczej nie przyczepisz vertexów.
Napisano 25 Kwiecień 201014 l Jeżeli tam nie ma być fizyki, spadających obiektów na daszek itd. to dokładnie tak jak pisze Kris_R.