Napisano 3 Maj 201014 l Witam Was. Tworzę właśnie swój pierwszy samochód z bardzo dobrego skąd inąd (wg mnie) tutoriala ze strony 3dtotal.com "Modeling Nissan R390GT" by Enrico Nenchini. Rzecz jest w tym. Model samochodu składa się różnych, oddzielnych, przylegających do siebie części. Zaryzykuję stwierdzenie, że wierzchołki stykających się elementów mają tą samą pozycję współrzędnych xyz. Gdy aplikuję modyfikator 'MeshSmooth', model mój (jakby to okreslić) "topi się" w miejscach łączenia elementów karoserii. Jak pozbyć się ów frustrującego efektu? Chcę, żeby mój model był gładki, ale tylko tam gdzie to potrzebne, nie na łączeniach karoserii. Zaczynam powoli mysleć, że rzeczywiście ten modyfikator nadaje się do robienia modeli organicznych (model się "topi" i "kurczy"). Przez chwilę myślałem, że znajdę rozwiązanie mojego problemu (wątek: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=67591&page=2), jednak tam rozmowa potoczyła się niespodziewanie w innym niż rozwiązujący problem, kierunku. Zawarte tam porady, niestety mi nie pomogły. Mój program: 3ds Max 2009.
Napisano 3 Maj 201014 l Używając chamfera pozbedziesz się ''topiącej się karoseri'' po dodaniu mesh smooth. Edytowane 3 Maj 201014 l przez sebx
Napisano 3 Maj 201014 l Jeżeli chodzi o modelowanie bryły samochodu to support edge są lepsze. Ale jeżeli chodzi o łączenia blach to tutaj chamfer się sprawdza. Robi się go na krawędzi z połączonymi wierzchołkami, potem "tunel" który nam powstanie zaznaczamy, extrude w dół i usuwamy.
Napisano 4 Maj 201014 l Autor Dziękuję Wam za rady. Teraz akurat robię detale (wloty, otwory na reflektory itp, itd.) ale jak przyjdzie co do czego to podeprę się waszymi sugestiami. Ten problem widziałem już wcześniej, ale teraz nabrał on dostrzeglanych rozmiarów.