Napisano 8 Maj 201014 l Witam! Wrzucam zapytanko tez tu, bo zdaje się częście tutaj ludzi widac: Pierwszy raz mam styczność ze skryptem czy tez reaktorem. Robie tutoriala (takiego dla kompletnych noobow, krok po kroku) o rag doll z reaktora. Jak dochodzi do momentu gdzie trzeba uruchomic scrypt, wpisuje jak trzeba: rctmakeragdollui() wyskakuje taka odpowiedź: --Type error: Call needs function or class, got:undefined Z góry dziekuję za odpowiedź:)
Napisano 8 Maj 201014 l hmm jeśli uruchomisz okno MAXScirpt Listenera i wpiszesz w białym polu tą komendę to powinno Ci wyskoczyć okienko ragdolla. Gdzie podajesz funkcję?
Napisano 8 Maj 201014 l Autor No wpisuje w tym dolnym na dole, jak też przez góre maxscript>new script, czy run script, efekt ten sam. Jeden komunikat o bledzie: --Type error: Call needs function or class, got:undefined. Ktory tez nijak podaje co jest nie tak.... Jednak znalazłem skrypt pod nazwą rctRagdollScript.ms, który można znaleźć w załączniku. Szczeze mówiąc to nic mi on nie mówi. Kiedyś coś na polibudzie było o c++, ale nic nie pamiętam...
Napisano 8 Maj 201014 l hmm a jaką masz wersje maxa ? bo na pocz. miałem maxa 7 ale ragdoll script nie działał chyba od maxa 2008 jest ten skrypt nie wiem
Napisano 8 Maj 201014 l Autor mam dokladnie 2008, sprawdzalem na necie, wyglada na to, że w 2008 ragdoll dzialal w zupelnosci
Napisano 8 Maj 201014 l Nie nie, nie musisz robić nowego skryptu, żeby wywołać funkcje MAXScripta. W panelu Command -> Utilities -> MAXScript masz opcję "Open Listener" I tam wpisz tą komendę (w białe pole ;) ) i wywołaj enterem U mnie działa jak marzenie. Swoją drogą to jest dobre miejsce (listener), żeby podejrzeć co się dzieje ze skryptem, zobaczyć co robią pojedyncze funkcje itd.
Napisano 8 Maj 201014 l Autor hehe, sry, nie wiedzialem:) No wlasnie nic sie nie dzieje, tylko ten jeden error
Napisano 9 Maj 201014 l Hmm. A to jest skrypt z Maxa czy zassany z neta? 3ds max (przynajmniej wersja 8) ma sam w sobie skrypt do tworzenia i zarządzania RagDollem. Nazwa pliku to "rctRagdollScript". Jest w folderze 3ds max -> Scripts. Jak odpalam go Command -> Utilities -> MAXScript -> Run Script i tam wybieram "rctRagdollScript" to wszystko działa poprawnie.
Napisano 9 Maj 201014 l Autor @Miłosz3ds - zgadza się, dokładnie tak jak powiedziałeś i wszystko działa:) thx:)