Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jaką kupić obudowe?

Do dyspozycj mam 250 zł

1 Obudowa Mercury Primo(100zł) i zasilacz CHIEFTEC HPC-300-202(150 zł)

2 Obudowa z zasilaczem Tracer TRO-787 DaVinci Thermo(220zł) i 30zł oszczędzam

3 Obudowa z zasilaczem Codegen Super Power 6063 Midi ATX 300W pod P4(150zł) i 100 zł oszczędzam

5 Obudowa z zasilaczem Modecom Platinium czarno-srebrna(180zł) i 70zł oszczędzam

Prosze o porade (własne propozycje mile widziane).

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

najwazniejszy zasilacz. obudowa nie ma takiego znaczenia (musi byc przede wszytkim dosc duza, ma miec wystarczajaca ilosc kieszeni, wygodna w montazu itp itd; kolor czy wyglad to juz jak ci sie podoba)

najwazniejszy zasilacz. minimum 360W ale polecam kupic conajmniej 400W (do nowego gf\'a panowie z nvidii zalecaja prawie 500W!) nie oszczedzaj na firmie (chieftec, antec), sprawdz ile ma molexow, czy ma/ile ma zlacz SATA. lepiej dac stowe/dwie wiecej na dobry zasilacz niz potem plakac nad wyjaranym kompem...

pzdr

Napisano

i dirty mnie uprzedzil :) do render serva polecam wiekszua i miejsce na hd i luzniej mniej problemow z chlodzeniem

i zasilac wazny oj wazny obudowa hmm jakos nie jestem fanem case modding

stawiam na zasilacz

Napisano

Ja przez pewien czas miałem kompa po sufladach porozdzielaniego na zasilaczu Enermax 460 W :D. Polecam. Wg mnie najlepiej dozbieraj jeszcze stówę i kup sobie termaltake PurePower 420W (dobrze trzymają napięcia przy OC), a obudowę prerzerób ze starego AT, na giełdzie dostaniesz takiego za 15zł z szufladami do dołu.

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za porady!!!

Chyba najpierw kupie obudowe Mercury Primo(zależy mi na wyglądzie) i syfny zasilacz(300W) za 30zł a reszte(120zł) odłoże i dozbieram do Chieftec HPC-420-302-DF(320zł) lub tak jak wyżej tyle że zostane przy mojm syfnym zasilaczu (200W) i zaoszczędze 30zł.

Napisano

Ja mam obudowe chyba wlasnie Mercury - z boczna klapa z okienkiem z pleksy i wentylatorkiem podswietlanym (zasilacz oczywiscie osobny - Modecom). W kazdym razie obudowa bardzo funkcjonalna - sanki dyskow sa poprowadzone pionowo do samej \"podłogi\" - mozna montowac 2 lub 3 dyski jeden pod drugim z odstepami! (dlatego ja wybralem).

Koniecznie zwracaj uwage na ilosc i rozmieszczenie wszelkich sanek w obudowie itp. To obudowa ma sie dostosowac do posiadanych przez Ciebie bebechow a nie odwrotnie!

Zasilacz oczywiscie kup osobno - spokojnie wystarczy Modecom 350W

Moja obudowa z bocznym wiatrakiem spisuje sie doskonale - chlodzenie jest wysmienite -moj PIV w stanie nic nierobienia ma ~ 27 stopni!!!! A przy renderingach maximum do 44stopnie!

pozdro

Napisano

kross12 policz sobie pobor mocy wszystkich gratow. jak zaoszczedzisz na zasilaczu to 200w moze puscic z dymem cala reszte, a wtedy wydatek bedzie wiekszy.

Napisano

polecam chiefteca360 dualfan, tak samo wydajny jak jego 420watowy brat, kosztuje ok 200 wiec nie specjalnie duzo, pobor mocy kompa sprawdzisz tu:

http://www.jscustompcs.com/power_supply/

oczywiscie te pobory sa to maxymalne wartosci, ciezko aby w jednoczesnym momencie wszystko tak dzialalo ale bedziesz mial poglad czego sie spodziewac i na co sie nastawic

greets

ten 360 chiefteca chodzilo mi oczywiscie o model z aktywnym PFC... (w komputroniku 250 ale widzialem gdziech chyba na www.barwkomp.pl za ~200)

Napisano

hmm a ja mam pytanko. to wcale nie ot bo krossowi tez moze sie przydac :|

policzylem sobie wg tego kalkulatora co Quadysz podal i mi wychodzi pobor mocy ponad 500w a jade bezbroblemowo na chieftecu 360w. asus probe pokazuje napiecia w normie. czy mam czekac na wielkie bum?

Napisano
  • Autor

Według tego kalkulatora wystarczy mi 218W wieć narazie kupie syfną 300 no name

Wielkie dzieki za pomoc !!!!!!!!!!!!

Napisano

nie, akdsn mozesz spac spokojnie :) ten kalkulator podaje maxymalny pobor mocy kazdego z elementow skladowych, ciezko zeby wszystko na raz pracowalo na maxa, chyba juz to pisalem :) chodzi mi o to ze ciezko bys na raz renderowal przegrywal fim z dysku na dysk, nagrywal plyte odczytywal z drugiej i naparzal w jakas gre :D swoja droga to duzo ci wyszlo, u mnie wyszlo 355W i dzialalo bez problemu na zasilczu 200W :) dzialalo bo zmienilem...

greets

Napisano

ja mam duala( dwa atlonki 1,8) i chifek 420 dual fan idzie, ale widac ze na maxymalnych obrotch przy renderze i dlatego mog go polecic, bo wiem ze duo wytrzyma, chybaze chcesz miec cicho i bezpieczni to Enermax b to chyba oe maja 12 cm wentyl., choc moge sie mylic. nie kupuj nomane spalilem 2 codegeny w ciagu i tygodnia i wiem ze tu sie nie oplaca zaoszczedzac. policz koszt plyty i calego wnetrza i pomysl ze elekrownia za to nie zaplaci, a prąd to rzecz zmienna....