Napisano 1 Czerwiec 201014 l Witam! Chodzi mi o obracanie się planety (sphere) wokół pochylonej osi. Szukałem w różnych miejscach ale nie mogę znaleźć jak to zrobić. Kombinowałem z pivot point ale też mi się nie udało. Proszę o wskazówki. Pozdrawiam.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Jak już wykombinujesz z pivotem (obrócisz go), to potem z małej listy na górnej belce wybierz 'local'. Defoultowo jest 'view'.
Napisano 1 Czerwiec 201014 l Autor Właśnie tego nie mogłem znaleźć! Dzięki i pozdrawiam ;) Edit: Przepraszam za kłopot, ale pojawił się jeszcze jeden problem: chodzi o to, że jak chcę to zaanimować to i tak ona się obraca wg osi z, a nie tak jak ja ją obróciłem podczas ustawiania key'ów. Dzieje się to niezależnie od tego czy robię to za pomocą auto czy set key. Edytowane 1 Czerwiec 201014 l przez Morgan815
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Hm ... podstawą to dobrze ustawiona kolejność gimbali rotacji. Dopiero potem możesz animować konkretną oś ( też w trybie Gimbal). Nie wiem w jakim sofcie robisz, wiec nie napiszę CI co i jak :) EDIT: sorka ... właśnie doczytałem "AUTO i SET KEY" czyli Max. Musisz wejść w zakładkę Motion i w opcjach rotacji ustawić kolejność realizowania osi. Ta którą będziesz animować musi być "najmłodsza" czyli być realizowana na końcu. I pamiętaj, żeby rotacje animować w trybie Gimbal nie Local. jeśli planeta ba się kręcić dookoła Słońca dodatkowo - to przyparentuj ją do dummy umieszczonego w centrum układu i obracaj dummy. Edytowane 2 Czerwiec 201014 l przez asblaze
Napisano 2 Czerwiec 201014 l Autor Dzięki ;) Wszystko działa jak należy :D Przepraszam, że nie napisałem w czym pracuję i musiałeś się doszukiwać. Pozdrawiam ;)