Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Próbuję odtworzyć scenkę z konceptu Final Fantasy. Próbowałem strop zdetalować w Zbrushu. W maxie jednak kiepsko to wygląda. Jak najlepiej dostosować dispa do maxa ? Wyczytałem gdzieś by dać output na 0,5. Potem i tak musiałem zjechać do 10 w slocie displacement. Nie ma jakiegoś lepszego sposobu ? Najwięcej czasu spędziłem nad oświetleniem...które i tak jest nędzne. W tej chwili jest to kilka świateł IES na mental ray shadow map. Ten render trwał 25 minut. Jeśli ktoś ma jakieś rady odnośnie dispa i oświetlenia (bądź czegokolwiek innego) walcie;] co do proporcji to starałem się odtworzyć te z konceptu a jak wiadomo postacie z FF nie są zbyt proporcjonalne ;p Dość gadania.

Szazam...

2ekkubn.png

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 1,6k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja tam w mentalu output nie zmieniam, w v-rayu tak. A jakiego materiału używasz? Spróbuj stworzyć materiał mental ray i do slotu displacement dać height map displacement. Do surface ja zawsze dawałem material to shader i wskazywałem dowolny materiał z material editora.

Napisano

To pomieszczenie z Final Fantasy 9, mojej ulubionej (poza 7) :)

Oryginal jest zdecydowanie wiekszy i przestronniejszy. Nawet, jezeli postacie nie maja proporcji realistycznych, to maja proporcje doskonale w swojej kategorii, dlatego wszystko siedzi na swoim miejscu.

Obniz drzwi, pomniejsz wszystko o 20% i bedzie lepiej ;)

Napisano

Co do sufitu to ja bym nie robił dispem. Ja mam taką wizję : 1. Robisz zwykły plane dajesz mu w miare dużo segmentów ( tak żeby płynnie się wygiął bendem)

2. Na płaskim plane włanczasz probolean i wycinasz w nim te wgłębienia (wcześniej stworzonym kształtem

3. Plane ładnie wycięty konwertuje do editable mesh i wyginam bendem

Ot i cała polityka

PS: nabrudź tu troche jest moim zdaniem za sterylnie, zrób tak żeby wyglądało jak by od dawna nikt nie sprzątał

PS2:Wbrew pozorom trudny temat sobie wybrałeś

Napisano
  • Autor

Ok wersja według Tomali ;] mental ray material z height mapą.

2a9ty7l.png

Co pokazuje że może mapka do kitu. Ew pobawię się w photoshopie bo zależy mi żeby te cegły w zagłębieniach było widać i żeby pęknięcia nie były takie głębokie.

Reanimator: dzięki. poprawię. FF9 to najlepszy FF ever ;] (7 jest przereklamowana :D)

graqu: dzięki ale widzisz nie w tym problem. Sam głównym kształt to loozik. Spokojnie można zrobić ręcznie bez żadnych booleanów (booleany są złe conajmniej jak szpinak! ;]). Problem polega na tym że wyeksportowałem potem tą siatkę do ZB i dorobiłem detal (cegły, pęknięcia) i teraz chciałbym to sensownie przerzucić na tą siatkę przez mapę displacement. Sterylnie bo jeszcze nie skończyłem modellingu. Potem dopiero teksturki którę nabrudzą ;] A temat dla mnie głównie trudny ze względu na teksturki i na oświetlenie. Chciałem zrobić teksturki ręcznie malowane ale może być ciężko. Tak czy inaczej będę próbował. Narazie naprawdę fajnie mi się nad tym pracuje. Dzięki wszystkim za pomoc :D

Napisano

Z mojej strony to pod przy takim świeceniu bym się pokusił o renderowanie maxwellem :D naprawdę może pokazać pazur w tej scenie

W scenie chyba proporcjonalnie do innych świateł za słabo świeci, te lampki na stolikach z konceptu też dodadzą klimatu podświetlają trochę krzesła i stoły

Napisano

Drugi render cos mi sie nie otwiera na komorce, ale patrzac na ten w pierwszym poscie i koncept....mysle, ze dasz rade zrobic to na wypasie. Swiatelko juz jest sensowne i scena ma nawet lepszy charakter w tym wzgledzie od oryginalu. Trzymam kciuki!

Napisano
  • Autor

Luqas87 - maxwell mówisz...no kiedyś musi być ten pierwszy raz ;p nigdy go nie ruszałem. Kiedyś trzeba będzie spróbować. Może nawet potem z tą sceną. Narazie Mental ;p

Pawel Lipka - dzięki dzięki ;p

Kurczę o dziwo ludzie tu wchodzą;p a wydawało mi się że takiego kwacha wrzucam. To może teraz uda się wam zepsuć apetyt ;p Dodałem te stiuko podobne pierdółki. Maska na pewno do poprawy. Niedługo trzeba będzie ruszyć to coś nad sceną...jak ktoś ma pojęcie jak na tym klawiatury i myszki nie zajechać to jestem otwarty na propozycje ;]

311lvva.png

Napisano
  • Autor

2lvzhip.png

Sesja skutecznie uniemożliwia robienie większych dyngsów. Jeszcze kilka zdobień i postaram się lecieć z teksturkami.