Napisano 9 Czerwiec 201014 l Witam, chciałem zaprezentować swój pierwszy projekt ukończony kilka miesięcy temu. Został on wykonany przy użyciu Blendera 3d, na potrzeby pracy inżynierskiej. Praca zajęła mi około 6 miesięcy wliczając naukę blendera (niestety w momencie rozpoczynania nie miałem zupełnie pojęcia na temat grafiki 3d:/). Rendering zajął kolejny miesiąc Link do animacji:
Napisano 9 Czerwiec 201014 l Jesli chodzi o wykonanie jest super, ale jest strasznie monotonnie, zaczyna sie dosc interesujaco ale pozniej juz monotonia sie robi. Ale jak na pierwsza animacje dosc OK.
Napisano 12 Czerwiec 201014 l Od strony samego prowadzenia historii mam kilka sugestii na przyszle projekty. Masz pewne wyczucie, dojrzalosc, ktora dobrze ukierunkowana moze rozwinac sie bardzo przyzwoicie. Pierwszy projekt zapewne nie pozwolil Ci sie w pelni rozluznic:) widac w nim ostroznosc. Wyobraz sobie siebie podczas rozmowy z innym czlowiekiem. Jesli chcesz by sluchal Cie uwaznie warto dac mu cos czego chce by dynamika jego przemyslen i odczuc byla spora, by byl zaciekawiony i wsluchany w temat, ktory go interesuje. Nie sam temat jednak jest wazny, ale sposob jego opowiedzenia. W filmach ciagle sie porywa zakladnikow, kradnie diamenty, itd a jednak za kazdym razem wciaga nas historia. Zeby utrzymac widza takimi prostymi elementami jak u Ciebie w scenie trzeba by zrobic akcje w jego glowie. Do tempa narracji Twojego filmiku pasuje swietnie tajemniczosc. Gwarantuje ona, ze widz nie wie do konca co zobaczy, a jednoczesnie to co juz widzial kusi go by patrzyl dalej. By go kusilo powinno byc ciekawe, ale tez zaskakiwac i upewniac, ze trwajac dalej przezyje jeszcze cos niespodziewanego, cos wyjatkowego. Namawiam Cie wiec do stosowania wiekszych zmian nastrojow, scenografii, efektow, charakteru ruchu,itd. Gdy chcesz pozostac przy garniturze srodkow jakie juz masz w filmie, to zatroszcz sie aby, jesli nie w kadrze, to wlasnie w glowie widza zachodzily zmiany. Pokazuj symbole, zmieniaj emocje, kontrastuj, zaskakuj, odkrywaj, zapraszaj dalej w ciekawy sposob. Lukasz_D slusznie zauwazyl monotonie. Dlaczego monotonia tak nas wkurza?;) Zycie uplywa najprzyjemniej, gdy zatracimy siebie w ciekawym zajeciu. Monotonia to stagnacja, brak zajetosci umyslu czyms nowym, swiezym...np praca grafika jest monotonia;) By zyc chcemy przygody, akcji, poznawania nowych rzeczy, odkrywania swiezych doznan, doswiadczania, uczenia sie. Bycie w monotonii tylko pozornie usypia. Ono tworzy agresje, rozdraznienie...a chyba nie chcesz takich odczuc wywolywac w swoich filmach:)? Zmiana jest istota zycia...duza zmiana = ciekawe zycie. Wlasciwie ta jedna intencja do duzej zmiany rozwiazalaby sprawe. Zmieniaj, jakkolwiek i zaufaj przy tym intuicji,a uda sie, bo widac, ze masz predyspozycje do robienia fajnych rzeczy. Pozdrawiam!
Napisano 13 Czerwiec 201014 l Autor Przyznaję, ciążyła na mnie nieco presja czasu. Blendera nie znałem zupełnie i nie wiedziałem tak naprawdę na co będę mógł sobie pozwolić. Po drodze często okazywało się też, że zadania które sobie wyznaczyłem, które z pozoru dało zrealizować się w znany mi sposób wymagały innych rozwiązań. Poza tym oczywiście wiele nieprzewidzianych komplikacji i co do czego musiałem zrezygnować z wielu rozwiązań bo wykonanie zajęłoby mi za dużo czasu, którego i tak mi już brakowało. Tempo animacji z założenia miało być takie jakie jest, jednak cały czas miały być pokazywane nowe wyraźne zmiany. Niestety tu również nie udało zrealizować mi się wszystkiego a resztę jak się okazało potem po prostu zrealizowałem niewłaściwie. Przede wszystkim animacje materiałów zaczynały się i kończył w złym czasie przez co stały się zbyt subtelne aby widz mógł je zauważyć, albo ich punkt kulminacyjny wypadał w momencie gdy uwaga przechodzi na inny obiekt. Myślę, że sporo też zepsułem kiepskim oświetleniem, które czasem ukrywało te zmiany. No ale cóż, myślę że jakieś wnioski z tego wyciągnąłem i w przyszłych pracach będę mógł się bardziej wykazać. Pawle dziękuje za twórczy komentarz, rady się na pewno przydadzą;)