Gość y83 Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Witam Mam problem z umieszczeniem scale gizmo w komkretnym punkcie, tak jak na ilustracji. W Modo można ustalić ActionCenter i w dowolnym miejscu umieścić gizmo, po prostu klikając. Pytam, bo chce aby linie skalować od X na zewnątrz; i dotyczy to również obracania lini na jednym z jej końców w późniejszym stadium pracy. Nevermind - jak swobodnie przesunąć transform gizmo w sub-object mode : ) ?
XaoC Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Masz Hierarchy > Move Transport Gizmo.... czy jakos tak. Tam gdzie jest create itd, 3cie od lewej (badz prawej)
Gość y83 Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Hierarchy nie działa, ponieważ przechodząc do tej zakładki automatycznie opuszczam Sub-object Mode z Edit Poly. Chcę ustawić w konkretnym/dowolnym miejscu gizmo scale'a (bądź rotate), a nie Pivot obiektu.
XaoC Napisano 11 Czerwiec 2010 Napisano 11 Czerwiec 2010 Mhm... Nie wiem czy nie bedziesz musial detachowac sobie czesci ktora cie interesuje i wtedy przeniesc jego gizmo, a potem spowrotem attach. Nic innego nie przychodzi mi do glowy...
mafida Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Da się bez detachowania,już był niedawno podobny wątek i ktoś tam opisał jak to zrobić.Musisz przełączyć na Transform Coordinate Center.Potem włączasz snapa i namierzasz snapem vertex według którego chcesz wykonywać transformację i sobie bez problemu obracasz czy tam skalujesz. Pozdr:)
Gość y83 Napisano 12 Czerwiec 2010 Napisano 12 Czerwiec 2010 Dokładnie tak samo doradził mi znajomy. Transform Coordinate Center, musi być włączony snap i klikając dowolny vertex skaluje od tego punktu zaznaczoną linię albo verty. Dzięki ; )
Rekomendowane odpowiedzi