Napisano 13 Czerwiec 201014 l Witam, ostatnio coraz częściej przytrafia mi się robić większe wizki, rzędu 70x100cm. Jak dotąd używałem zawsze standardowego vraysky jako tła, ale poproszono mnie teraz o wstawienie czegoś ładniejszego; chmurki, może jakaś smuga po przelatującym samolocie... ogólna sielanka. Problemem jest, fakt, iż idzie to do druku, więc podstawianie stratnego jpg pod tifa troszkę chyba mija się z celem? Stąd też pytanie jak profesjonalnie rozwiązujecie takie problemy? Macie jakieś stronki gdzie można kupić takie backgroundy w, na przykład, tif? Z góry dzięki za pomoc Szymon
Napisano 13 Czerwiec 201014 l Autor No fajne, fajne, tylko z tego co widzę to to jest 14k px, ale jpg? I jak takie coś wypadnie przy wydruku? Sz.
Napisano 13 Czerwiec 201014 l nie wiem jakiej to mega jakosci wydruk ma byc. Ale jak rzeczy szly do druku na billboardy i bannery wieszane na budynkach to nikt nie mial problemow z jpgami, w zasadzie finalne obrazki szly do klienta jako jpg.
Napisano 13 Czerwiec 201014 l He he.. chyba nie ten dział. Jeśli chodzi o Niebo jako tło do wykorzystania w druku to chyba najłatwiejszy do samodzielnego pozyskania element w dużej rozdzielczości [seria zdjęć różnych obszarów - brak geometrii] - potrzebny tylko aparat i trochę czasu i możesz zrobić sobie nawet pokaźną bazę Chmurek/Nieba. Fotografować możesz nie szeroko-kątnie, tylko na zbliżeniu, ze stałą ekspozycją i pomiarami, później poskładać ujęcie nawet powyżej B1 [11k] czy B0 [14k]. Zapisując do RAW uzyskasz lepszą jakość[+ poprawisz ekspozycję], choć wiele zależy od matrycy aparatu i szkieł - z doświadczenia zobaczysz że tak naprawdę do wykorzystania będzie środkowa część każdego ze zdjęć, bo popularne lustrzanki turystyczne wyposażone są w szkiełka które dają efekt aberacji bliżej krawędzi kadru - jeśli to kontrastowe chmurki to może być widoczne przy dużych drukach. Znajdź wysoko położone miejsce, zabierz statyw i kanapki - fotografuj.
Napisano 13 Czerwiec 201014 l Gdzieś był kiedyś generator map nieba, Vue chyba miał cos takiego wbudowanego. Nie wiem jaka jest z tego jakość i realistyczność, nie testowałem. Ogólnie nie bał bym się aż tak, niebo nie jest najistotniejszym elementem wizki, zawsze można odszumić filtrami, do Photoshopa też gdzieś widziałem pędzle do robienia chmur, o dziwo nieźle to wychodziło. Ja często mapę nieba składam z kilku zdjęć i kręce w szopie.
Napisano 13 Czerwiec 201014 l Autor He he.. chyba nie ten dział. Jeśli chodzi o Niebo jako tło do wykorzystania w druku to chyba najłatwiejszy do samodzielnego pozyskania element w dużej rozdzielczości [seria zdjęć różnych obszarów - brak geometrii] - potrzebny tylko aparat i trochę czasu i możesz zrobić sobie nawet pokaźną bazę Chmurek/Nieba. Fotografować możesz nie szeroko-kątnie, tylko na zbliżeniu, ze stałą ekspozycją i pomiarami, później poskładać ujęcie nawet powyżej B1 [11k] czy B0 [14k]. Zapisując do RAW uzyskasz lepszą jakość[+ poprawisz ekspozycję], choć wiele zależy od matrycy aparatu i szkieł - z doświadczenia zobaczysz że tak naprawdę do wykorzystania będzie środkowa część każdego ze zdjęć, bo popularne lustrzanki turystyczne wyposażone są w szkiełka które dają efekt aberacji bliżej krawędzi kadru - jeśli to kontrastowe chmurki to może być widoczne przy dużych drukach. Znajdź wysoko położone miejsce, zabierz statyw i kanapki - fotografuj. Zapomniałeś założyć, że nie wszyscy mają lustrzanki z możliwością zapisu do innych formatów niż *.jpg. :D polecam ta stonke z HDR'ami http://www.openfootage.net/ Znam, znam, ale chidziło mi o typowo dobrej jakości pliki, do podłożenia w PS. :) Gdzieś był kiedyś generator map nieba, Vue chyba miał cos takiego wbudowanego. Nie wiem jaka jest z tego jakość i realistyczność, nie testowałem. Ogólnie nie bał bym się aż tak, niebo nie jest najistotniejszym elementem wizki, zawsze można odszumić filtrami, do Photoshopa też gdzieś widziałem pędzle do robienia chmur, o dziwo nieźle to wychodziło. Ja często mapę nieba składam z kilku zdjęć i kręce w szopie. No właśnie Nvidia mi podrzucił pomysł z brushami, i przyznam, że jest to bardzo fajne rozwiązanie. Już dzisiaj testowałem i sprawdza się świetnie. :) Dzięki wszystkim za odpowiedź. Pozdrawiam Szymon