Napisano 18 Czerwiec 201014 l Witam. Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam serdecznie. Jeśli napisałem w złym dziale to proszę o wyrozumiałość i przeniesienie. Maxem interesuję się hobbistycznie, głównie wykonuję tutoriale. Ogólnie sobie radzę, ale tym razem mam problem i to wydaje mi się z prostą sprawą. Na samym początku jednego z tutoriali autor wykonuje box'a, konwertuje go na editable poly, zaznacza wszystkie polygony i PPM Flip Normals. Otrzymuje: Widzi środek obracając kamerą, tylko wnętrze, natomiast ja po wykonaniu dokładnie tych samych czynności dostaję: Gdy przybliżę na tyle by "wejść do środka" to jest ok, ale obracanie modelem jest nieco uciążliwe. Pytanie: Które z ustawień jest nie tak? Szukałem na forum i ogólnie w sieci, ale nie do końca wiem jak fachowo nazwać ten problem stąd to pytanie do Was. Mam nadzieję, że jasno opisałem mój "problem". Radziłem sobie kasując 2 ściany i już widziałem środek ... ale chyba nie tak być powinno. Z góry dziękuję za odpowiedź. w!lq
Napisano 18 Czerwiec 201014 l Gdzieś w opcjach viewportu lub wyświetlania musisz odznaczyć opcje "two-sided" "doble-sided" albo coś podobnego, mam starego maxa i niestety nie mogę sprawdzić dokładnie.
Napisano 18 Czerwiec 201014 l Musisz kliknąć boxa prawym przyciskiem myszki, wejść w properties i zaznaczyć backface cull.
Napisano 18 Czerwiec 201014 l adam_m - o to właśnie chodziło. Dzięki wielkie za szybkie odpowiedzi. w!lq
Napisano 26 Czerwiec 201014 l witam Przepraszam, że dołączyłem się do istniejącego wątku, ale nie chciałem zaśmiecać zakładając nowy a w tym jest akurat takie zdjęcie, o które mi chodzi. Jak wyłączyć linie dookoła obiektu\ zdjęcie boxa przedostatnie\, te które do niego nie przylegają?. Wiem, że jest jakiś skrót klawiszowy ale właśnie jaki. Jeszcze raz przepraszam i czekam na odpowiedź. pozdr.