tomoss1994 Napisano 5 Lipiec 2010 Napisano 5 Lipiec 2010 Witam! Właśnie skończyłem modelować wymienione w temacie auto. Modeling można powiedzieć, że opanowałem, jednakże jestem zielony jesli chodzi o tekstury. I tutaj pytanie do Was. Jak zrobić realistycznie wyglądające tekstury pod to auto?
Dominick Napisano 5 Lipiec 2010 Napisano 5 Lipiec 2010 nie jestem jakims super ekspertem ale w mental rey'u wygladaja realistycznie
mrkrzysiek Napisano 5 Lipiec 2010 Napisano 5 Lipiec 2010 nie jestem jakims super ekspertem ale w mental rey'u wygladaja realistycznie a co maja textury do wyboru silnika renderującego? textury chcesz robić czy materiały? bo to różnica jest
tomoss1994 Napisano 5 Lipiec 2010 Autor Napisano 5 Lipiec 2010 A to jakas rożnica jest? :D Chodzi mi o to, żeby np. Blache zrobic, swiatła, opony itp.
Pawlito Napisano 5 Lipiec 2010 Napisano 5 Lipiec 2010 Tekstura to obrazek i jest elementem definicji materiału. Materiał to cos więcej niż tekstura, to też tzw. "algorytm cieniujacy", potocznie zwany shaderem. Ten algorytm właśnie (i jego ustawienia) decydują o tym, że to co oglądasz wygląda jak szkło (lub szyby w Twoim przypadku), plastik, guma, itd. Tu masz przepis na blachy: http://www.3dtotal.com/team/Tutorials/daniel_basic/daniel_basicp_01.php 1
Pawlito Napisano 5 Lipiec 2010 Napisano 5 Lipiec 2010 Jest jeszcze łatwiejszy sposób na blachy. Możesz skorzystać z ustawień predefiniowanych w przeglądarce map i materiałów (Opcja "Browse From" -> Mtl Library, później Open i wskazać katalog z materiałami zdefiniowanymi (w katalogu instalacyjnym "materiallibraries"). Tam jest duży wybór, m.in. właśnie materiały dla lakierów samochodowych. Osobiście uważam, że lepiej jest używać samouczków bo zmuszają do myślenia.
Rekomendowane odpowiedzi