Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

jak w temacie... wie ktoś może jak wyedytować wygląd scrolli? głównie chodzi mi o scrolle z atrybutem overflow:scroll; szukałem sporo... jedyne co udało mi się znaleźć to taki oto skrypt:

http://www.hesido.com/web.php?page=customscrollbar

niestety... działa jedynie na

a z racji tego, że strona jest budowana na joomli, scrolle osadzone są w tabelkach.. :/

jak ktoś ma jakiś pomysł... to proszę o pomoc

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Oj - jest problemowo. Najpierw wywołujesz jquery, później mootlos. Musisz niestety zdecydować się na jeden z tych frameworków, ponieważ będą problemy.

Po drugie (jeśli już jquery) to najnowsze http://jquery.com/ Korzystasz ze starej wersji. Na razie nie mam czasu pisać, wrócę za kilka godzin. ;)

Edytowane przez kots

Napisano

Jestem znowu. Przepraszam za wcześniejszego, chaotycznego posta. Śpieszyło mi się.

W załączniku scroll, który działa. Zrobiłem to na bazie chamsko zerżniętego kodu z Twojej strony. Przepraszam, że w taki sposób. Powinno Ci to jednak pomóc w zrozumieniu o co kaman.

A teraz po kolei - co zmieniłem.

1. Ściągnąłem "świeże skrypty" (najnowsze wersje: jQuery v1.4.2; mousewheel 3.0.2; jscroll - ten sam ;) ) Zastosowanie najnowszych wersji podbija wydajności no i jest mniejsza szansa, że coś sie będzie krzaczyć. :)

2. Zmieniłem kolejność ich wywoływania:

a) najpierw jquery (ponieważ to na nim bazuje scroll i plugin "mousewheel"),

b) później mousewheel no i na końcu scroll.

Nie jestem pewien jak jquery będzie współpracowało z mootools. Koniecznie przetestuj czy wszystko jest olrajt. Zdecydowanie najlepszym wyjściem jest zdecydowanie się na jeden framework:

- przyśpieszasz ładowanie się strony,

- korzystasz z jednej biblioteki, a nie dwóch na raz - wydajność podskakuje do góry,

- unikasz ryzyka, że frameworki mogą się "pokłócić".

Przesyłam demo w załączniku. Gdybyś miał pytania - pytaj śmiało. Pomogę (na tyle na ile mogę ;) ).

Napisano
  • Autor

Świetnie opisałeś, jeszcze nie miałem czasu przetestować, ale i tak wiele mi rozjaśniłeś jeśli chodzi o działanie skryptów :) łap rep :)

--edit--

znowu mi się punkty wyczerpały..:/ ale zapamiętam Cię :)

--edit--

działa pięknie :) rzeczywiście gryzło się z mootoolsem

Edytowane przez torm