Napisano 19 Lipiec 201014 l Na łamach serwisu tutsplus.com pojawił się krótki obrazkowy artykuł przedstawiający w dużym skrócie historię ikon komputerowych. Zobaczcie jak zmieniały się ikony na przestrzeni lat 1981-2009. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=1291
Napisano 19 Lipiec 201014 l Najładniejsze ikony zawsze miał Mac, a najbrzydsze są te Xeroxa, Atari i Windowsa. Brakuje całej serii ikon z X'ów i Amigi, gdyż jest tylko najstarsza archaiczna wersja z Amigi. Dla mnie osobiście najlepsze ikony to Bluecurve i Crystal, ale mogę też używać Mist. W artykule jest błąd. Napisali 'katalogi zamiast plików', a powinno być 'katalogi zamiast folderów'.
Napisano 19 Lipiec 201014 l dac77, troche sie mylisz bo Mac w OS przed X-ami mial niemal kompletnie skopiowane ikony z Atari ST. Dokladnie to byl ten sam desktop zaprojektowany dla obu maszyn przez Xerox i Digital Research. Wiec mowiac, ze Mac ma ladne a Atari brzydkie przeczysz sam sobie :).
Napisano 19 Lipiec 201014 l No ja o ikonach Atari to miałem na myśli te pokazane w artykule. W rzeczywistości ewoluowały one z czasem podpbnie jak na Amidze. Ikony Maca wszystkie mi się podobają nawet te najstarsze, chociaż te nowe to trochę mało prakryczne giganty - przerost formy nad treścią.
Napisano 20 Lipiec 201014 l Szkoda, że zwrócili uwagę tylko na pierwszą wersję systemu Amigi. Ikonki były tam dosyć tragiczne.
Napisano 20 Lipiec 201014 l dac77, a no to faktycznie sie jednak zgadzamy na Wiejskie życie :D Edytowane 11 Czerwiec 201311 l przez ZelvaBOi
Napisano 20 Lipiec 201014 l Co się tak wszyscy rzucili na ten artykuł o ikonkach? :D Art jak art, skromny i to wysoce, ciekawy ale jak dla mnie zbyt mało wyczerpujący. Ale chociaż dobrze, rozreklamują ten serwis i inne z tej serii, bo są serio świetne. Polecam.