Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam mam pewien problem, zrobilem sobie pomieszczenie z oknami itd i chcialbym go jakos fajnie oswietlic. Daje sobie za oknami target spot tak zeby przez okno przechodzilo i na renderze jest ok czyli na podlodze odbite okno i tam inne przedmioty ale wszystko jest ok dopoki nie naloze sufitu:) wtedy ciemnosci egipskie sa;/ jak to zrobic zeby z sufitem tez tak bylo:) a druga rzecz chcialbym zrobic lampki takie zeby padalo z nich swiatlo np niebieskie probowalem chyba wszystkich oswietlen i mi cos nie idzie;/ pomozcie:)

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam mam pewien problem, zrobilem sobie pomieszczenie z oknami itd i chcialbym go jakos fajnie oswietlic. Daje sobie za oknami target spot tak zeby przez okno przechodzilo i na renderze jest ok czyli na podlodze odbite okno i tam inne przedmioty ale wszystko jest ok dopoki nie naloze sufitu:) wtedy ciemnosci egipskie sa;/ jak to zrobic zeby z sufitem tez tak bylo:) a druga rzecz chcialbym zrobic lampki takie zeby padalo z nich swiatlo np niebieskie probowalem chyba wszystkich oswietlen i mi cos nie idzie;/ pomozcie:)

Fajnie, że napisałeś w jakim sofcie robisz i jakiego renderera używasz.

Napisano
  • Autor

o przepraszam, 3d max 2009 a render ten wbudowany nie posiadam innego

Napisano
o przepraszam, 3d max 2009 a render ten wbudowany nie posiadam innego

to znaczy scanline czy mental ray ?

Napisano

Nie znam się na mentalu, ale pewnie jest tak jak wszędzie. Generalnie poszukaj czegoś w stylu global illumination, albo indirect illumination w setupie mentala i to włącz. Teraz masz oświetlenie tylko od źródła światła, bez odbić od obiektów. Potem to jeszcze o tym pohelpuj, albo pogooglaj.

Generalnie się nie znam ani na mentalu, ani na nazewnictwie, więc może ktoś tu szerszy wykład zrobi ;)