Napisano 2 Luty 200322 l Ostatnio pojawiła sie cała masa nowych rendererow do maxa: Brazil, Final render, VRay, ...itp. Ja jednak zamierzam sie zagłębić w Mental Ray\'a I pytania do forumowiczów: Który jest najlepszy, który najszybszy, co w nich jest wyjątkowego, itp. Prosze o porady!!
Napisano 3 Luty 200322 l Hmm dziwnie postawione pytanie. Skoro jasno napisales ze \"jednak\" zamierzasz zostac przy Mentalu, to dlaczego mimo wszystko pytasz ktory renderer jest najlepszy ? - to przeciez znaczy ze \"jednak\" masz watpliwosci. Znowu sie szykuje dyskusja o wyzszosci swiat... ? pozdrawiam (to moj pierwszy post po odrodzeniu max3d) Marek
Napisano 3 Luty 200322 l Autor Chciałem powiedziec, ze zamierzam sie zająć mentalem, ale nie jestem do końca przekonany czy to dobry wybór... Więc mam nadzieje, ze dyskusja się troche rozwinie i forumowicze przedstawią swoje poglądy na ten temat. Pozdrawiam. :)
Napisano 4 Luty 200322 l W wipie jest moja sonda odnośnie silników renderujących. Wydaje mi się, że najlepiej wybrać najbardziej popularny engine:)
Napisano 16 Luty 200322 l A ktory jest najpopularniejszy?????? Ja osobiscie uzywam brazila, mily przyjemny i dosc latwy, ale nie mowie ze najleprzy. W najblizszym czasie zamiezam przetestowac pozostale programiki.
Napisano 2 Marzec 200322 l Ja mam MR i glowny problem to kolorowe szklo-co do reszty nie mam zazalen-wprowadzone w 4ce udogodnienia do mr(area light, i w preferencjach generacja kalstikow i gi) bardzo pomagaja. Niebawem jednak ma wyjsc mr31 pod 3ds i moze bedzie bardziej zintegrowany pozdrawiam T.:cool:
Napisano 2 Marzec 200322 l Moje zdanie jest takie ze trzeba sprobowac kazdego i wybrac ten ktory najlepiej nam pasuje. Ja nie jestem zaawansowany w 3d(ba nawet sredniozaawansowany), ale sie ucze, testuje itp. Bawilem sie na poczatku FR, bylo OK, pewnego dnia uzruchomilem Brazila zrobilem pare testowych renderow i jakos dalem sobie z nim spokoj. Ostatnio znow uruchomilem Brazila zrobilem prosta scenke z pudlami, tekstury i posiedzialem chwile nad ustawieniami i od tamtej pory uzywam wlasnie jego. Chodzi o to by metoda prob i bledow wybrac ten ktory spelnia nasze oczekiwania. Wlasnie sciagam VRaya i mam zamiar pobawic sie troche nim, a noz mi sie spodoba:D. Tak jak mowil Keiichi ja tez mam zamiar wyprobowac w przyszlosci inne programy, jednak by wyprobowac mentala i rendermana bede musial troche poczekac(zbyt duze pliki jak na modem). Jak juz mowilem trzeba probowac, testowac i dokonac wyboru, ktory nie jest taki prosty:). Ufffff, ale sie rozpisalem.
Napisano 2 Marzec 200322 l Najlepszy wg specjalistow jest RENDERMAN:) Osobiscie nie probowalem bo mam Wina 98 a on dzial pod NT i 2000
Napisano 3 Marzec 200322 l Ja na Twoim miejscu pozostalbym przy MR-chociaz ma swje wady i zalety to pracuje mi sie niezle hej
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Az przykro ze ten wontek sie tu tak konczy... jest to dosc wazne pytanie... ja od wielu lat rozkoszuje sie brazilem i z projektu na projekt jestem bardziej zadowolony... ale i tak wszystko zalezy od twardosci dolnej czesci plecow, czyli godzin spedzonych nad ustawieniami... wlasnie czytalem stronke: http://www.deathfall.com/modules.php?op=modload&name=XForum&file=viewthread&tid=607 gdzie niby to jest porownanie Vraya z Brazilem... jak widac lepiej wypadl Vray ale juz na pierwszy rzut oka widac ze koles co robil renderow nie zna sie do konca na brazilu bo z tej scenki da sie wycisnac mnogo wiecej
Napisano 20 Wrzesień 200519 l data ostatniego postu :) 03-03-2003, 11:32 Nie pekaj chyba byla osoba ktory wykopala cos z 2002 ;) pozdro fajny link :)
Napisano 20 Wrzesień 200519 l Najlepszy wg specjalistow jest RENDERMAN:) Osobiscie nie probowalem bo mam Wina 98 a on dzial pod NT i 2000 Skoro już odkurzono wątek, to zadam pytanie: Na jakie platformy jest renderman, wiem że jest jest na maye, ale na stronie nic nie wspominaja dla jakiego softu jest to render.
Napisano 20 Wrzesień 200519 l dla kazdego ktory ma mozliwosc exportu do rib wsumie juz chyba kazdy ma ale do mayki jest najlepszy connect