Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej, mam do Was ogromną prośbę o pomoc. Mianowicie nie wiem jak rozwiązać jeden motyw.

Załóżmy ze przedstawiony rysunek to max'owy PLANE. Chcialby zdobyc jakas poradę jak zrobić aby nałożyc na niego 2 różne od siebie materialy + napis nachodzacy na oba materiały, tak jak jest to przedstawione na rysunku.

http://img686.imageshack.us/i/beznazwy1kopiary.jpg/

Wpadłem na pomysl z multimateriałem, nadać ID 1-zolty, 2-czerwony no i nalozyc, ale jak wkomponowac w to napis jeszcze? Dodam ze kolor zolty i czerwony sa przystajacymi do siebie lecz osobnymi po czesci skomplikowanymi elementami.

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

no wlasnie tak to umiem, podobnie bylo w tutku o flakonie perfum...

a mi chodzi o to, ze jeden napis ma wchodzic na 2 elementy, rodzielone o roznych kolorach, przy czym napis ma miec ciaglosc...

Napisano

no to zrób 3 obiekty. skoro mają być rozdzielone i każdemu przypisz materiał.

druga opcja. multi sub object z alpha mapami. ale szczerze nie wiem po co

Napisano
  • Autor

nie rozumiesz...

obiekty sa rozdzielone, maja osobne materialy czerwony i zolty, i mam napis, ktory ma przechodzic przez te dwa materialy nie tracac swojej ciaglosci...

Napisano
  • Autor

to nie jest takie proste, za moment pokaze wam o co chodzi dokladnie...

chodzi o taki motyw:

http://img708.imageshack.us/f/nowyobrazmapabitowaux.png/

zakladajac ze drzwi sa zolte a reszta czerwona... jak widac z napisem i jego rozdzieleniem kiepsko troche...

a mialem nie pokazywac tego przed skonczeniem... :/

EDIT: dobra mam dziala! dzieki za zainteresowanie :*

Edytowane przez k_gabra

Napisano

Zrób osobny kanał mapowania po prostu. Podejrzewam, iż osobne mapowanie jako obiekt ma zarówno karoseria, jak i drzwi. Toteż gdy skończysz już model, przepuść go przez Z-brusha lub Mudboxa, choć o ile wiem, to i w nowym maxie ta opcja tez już jest, nałóż samą teksturę metodą projekcji, po czym zapisz ją jako mapę zarówno dla drzwi, jak i reszty karoserii.