Napisano 18 Sierpień 201014 l Witam! kończe powoli swój projekt-kwiatek stojący w wazonie w pokoju:) taki sobie projekcik założyłem,oteksturowałem stół,ściany,podłoge,teraz czas na szklany wazon...i wlasnie..kombinuje z yafaray,jedyny efekt jaki uzyskuje to czarny wazon(przez cień tak jakby )a w malutkim skrawku widać czarne przezroczyste szkło. I chciałbym jeszcze spytać,jak ustawić by cienie przedmiotów były przeźroczyste?zamieszczam plik i dziękuję za jakakolwiek pomoc:)) http://hostuje.net/file.php?id=8b923c7dcff6701d003860f6fa256791
Napisano 18 Sierpień 201014 l Po pierwsze w ustawieniach Yafaraya, w zakładce settings włącz 'transparent shadows' oraz zwiększ 'shadow depth' i 'ray depth' - te parametry określają, ile razy może się załamać światło przy przechodzeniu przez przezroczyste materiały. W swoim materiale szkła chyba powinieneś nieco rozjaśnić kolory -z tego co zauważyłem, absorb. color dość szybko powoduje brak przezroczystości więc lepiej stosować kolory ze stosunkowo niskim nasyceniem. Sugerowałbym też inaczej umieścić światło - takie zza kamery raczej średnio się sprawdza i obraz staje się dość płaski. W końcu, pobaw się innymi algorytmami renderowania, np. Photon mapping - ale to jak poczujesz się już na siłach:)
Napisano 19 Sierpień 201014 l Coż...skoro już mowa o tym, żeby się zabrał za photon mapping, to powiem, że skoro chcesz taką scenę wyrenderować to wręcz musisz w photon mapping. Szkło, cienie, kaustyka itd. poszperaj na stronie yafaraya w dokumentacji podstawowe ustawienia IOR dla szkła zwykłego (chyba 1.33), albo na ich forum i dalej kombinuj.... http://www.yafaray.org/documentation/userguide/material#Glass Tak jak przedmówca...ustaw światło (z przodu jakoś, najlepiej niech to bedzie plane z meshlight - bedzie jak parasolka fotograficzna dzialal, dajac ladne miekkie cienie, moga byc 2...pamietaj, ze swiatlo idzie tam gdzie face normal) a w photon mapping tylko FG na 100-250 ( kluczowy dla pozbycia sie szumu), Transparent shadows, 2mln photonów, i na dole 2-3 AApasses i 8-10 AAsamples. Efekt powinien Ci sie podobać.
Napisano 19 Sierpień 201014 l Autor wiec tak,oto co udało mi sie uzyskać: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/192e18876a585e45.html poniewaz render zajal ponad pol godziny,zapytam by znow nie renderowac na prozno:jak teraz nadać kolor temu szkle?jaki parametr zmienic. przy gornej krawedzi wazonu widać takie czarne miejsca spowodowane tym,ze juz sie cień pojawia(tak mi sie ywdaje),bo wazon jest okrągły-co powinienem zrobić by się tego pozbyć?byc moze jest to naturalne a w moim odczuciu dziwne,bo 1 raz cos takiego robie;)) co jeszcze mozna by poprawic???dzieki kayTracer nie wiem co bym zrobil bez twojego wytlameczania;)
Napisano 3 Wrzesień 201014 l Zmieniasz kolor w Absorption, a żeby zlikwidować te czarne pole u góry...to jest odbicie czarnego nieistniejącego "nieba" najprawdopodobniej....ustaw sobie sunsky w world i ustaw use background w render. :)
Napisano 10 Wrzesień 201014 l Autor ooo dawno tu nie bylem,myslalem ze nikt nie pomoze a tu znow niespodzianka. dzieki wielkie raz jeszcze!
Napisano 11 Wrzesień 201014 l Autor Ps: te czarne pola to jest wlasnie od lustra w momencie gdy ustawiam kolor lustra na niebieski to te pola staja sie niebieskie,a gdy ustawiawie bialy to nic nie odbija(tak to interpretuje) i zostaje czarne pole;)) cos mozna poradzic jeszcze?//czy to normalne że nadając kolor niebieski wazonowi,na tle zoltego stolu staje sie on(wazon)zielony?normalnie chyba tak nie jest;) chociaz wiem ze jak sie niebieski z zoltym pomiesza to bd zielony Edytowane 11 Wrzesień 201014 l przez nariox
Napisano 13 Wrzesień 201014 l Nie koniecznie musisz używać Glass do tego wazonu...możliwe, ze jeśli chcesz ustawić sobie takie mleczne szkło, albo szkliwo, lepszym bedzie dla Ciebie rozwiązanie użycia glossy. ( tak na 0.1-0.2 ) , oraz dodania translcuency ( przebijanie takiego rozproszeonego swiatła, jak żarówka mleczna)
Napisano 18 Wrzesień 201014 l Autor http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e2c28c9e2d8ebba7.html poniewaz przyszedl mi go dlowy pewien pomysl zamieszczam to zdjecie: wlasnie taki efekt chciałbym uzyskać ze swoim wazonem jezeli chodzi o kolor.sprawdzilem tez,ze nie zmienia sie tez kolor szkla jak postawie go na tle innych przedmiotow. tu moze za duza perspektywa jest i u gory fajne ciemne kolorki wychodza a na dole niebieskie-aczkolwiek mysle ze wiadomo o co chodzi. tracer-nie wiem gdzie w glossy znalezc taka opcje jak podales,ja ja w shinydiffusment czy jakos tak znalazlem.teraz majac refke moge cos kombinowac ale nie wiem jeszcze co;)