Napisano 25 Sierpień 201014 l Witam, Aktualnie tworzę pewien portal, którego będę współwłaścicielem, ponieważ będzie on po części stroną domową biura architektonicznego, w którym aktualnie pracuję. Prosiłbym o konkretną krytykę, co jeszcze mógłbym zmienić zanim zajmę się robieniem kolejnych podstron. Mam też pewien dylemat, chodzi mi o ten prawy pionowy panel. Na podstronie artykułu dałem go brązowego aby kontrastował z polem testowym, natomiast nie wiem jak to zrobić na stronie głównej. Czy ten bok z 3 rożnymi artykułami zrobić konsekwentnie i dać także brązowy czy zostawić biały, tak jak było to pierwotnie. Wyprzedzając niektóre uwagi: na drewnianej belce będzie menu, ten krajobraz nad belką będzie losowy, spośród rożnych zdjęć jakie zrobię, logo z liściem będzie jeszcze zmieniane, chcę aby wyglądało jakby było wykute ze stali, napis obok "polska drewniana" także będzie zmieniony, miał wyglądać jakby był wypalony w drzewie jak tutaj ale jednak ta belka jest zbyt ciemna... stopka też idzie do wymiany :-) Poniżej wrzucam 2 wersje głównej oraz podstronę.
Napisano 25 Sierpień 201014 l Wyprzedzając niektóre uwagi: na drewnianej belce będzie menu, ten krajobraz nad belką będzie losowy, spośród rożnych zdjęć jakie zrobię, logo z liściem będzie jeszcze zmieniane, chcę aby wyglądało jakby było wykute ze stali, napis obok "polska drewniana" także będzie zmieniony, miał wyglądać jakby był wypalony w drzewie jak tutaj ale jednak ta belka jest zbyt ciemna... stopka też idzie do wymiany :-) ...to po co to pokazujesz jak to jest nie to....:))))
Napisano 25 Sierpień 201014 l Autor ...to po co to pokazujesz jak to jest nie to....:)))) Bo zapytałem o zdanie na temat zupełnie innych elementów, wystarczy czytać wszystkie akapity :-)
Napisano 25 Sierpień 201014 l ..no i ja Ci odpowiedziałem .... na wszystkie akaPITy........:)))... a poza tym typografia leży i to bardzo płasko...:))
Napisano 25 Sierpień 201014 l Po pierwsze wygumkowane zdjęcie w topie wygląda nieciekawie... (ze względu właśnie ne wygumkowanie). Nie rozumiem, dlaczego chesz zmieniać kolor tego prawego panelu na podstronie... po pierwsze to zdecyduj się co jest na stronie najważniejsze i to wyróżnij. A typografia leży i to bardzo... ok. 5 rodzaju czcionek.. i to wymieszane serif, sans-serif... komiksowe jakieś... totalny misz-masz.
Napisano 29 Sierpień 201014 l No fakt. Trochę to typo się wyleguje. ;P - Zdecyduj się na jeden krój w nagłówkach. Wszędzie masz szeryfowy, w contencie nagle bam! Wjeżdżasz z czymś kompletnie innym. Zdecyduj się na jedną opcję. Teraz wygląda to niechlujnie. Podobnie w blokach tekstu - zdecyduj się na jeden krój pisma. - Interlinia jest u Ciebie stosowana w dosyć losowy sposób. Tu większa, tam mniejsza. Tworzy to wrażenie chaosu. - Sugerowałbym zrezygnować z wyśrodkowanego tekstu w kolumnach. Zwróć uwagę, że większość Twojego projektu czyta się od lewej do prawej. Nagłe (nieusprawieliwione) wyśrodkowanie tekstu nie wygląda najlepiej. - W każdy boksie stosujesz inne marginesy. Niedobrze. Zdecyduj się na jedną opcję (powiedzmy - te piętnaście px, lub niech będzie to wysokość interlinii), ponieważ (ponownie) wygląda to niechlujnie. - Stosujesz przenoszenie tekstu - w html to nie zadziała (ok. - to możliwe, ale jest to bardzo problemowa sprawa). - Generalnie zasada jest taka, że pod blokiem tekstu daje się trochę więcej powietrza niż u góry. Postępujesz na odwrót - w ten sposób zyskujesz wrażenie, że tekst spada do dołu (ciąży). - Odradzam stosowania justowania w wąskich kolumnach. Odstępy międzywyrazowe potrafią oszaleć bywa żeciężko to przeczytać. ;) Hm. To chyba tyle. Takie uwagi na szybko. :P Ogólnie projekt rokuje dobrze. Na jego niekorzyść działa brak przywiązania do detali oraz niekonsekwencja. Diabeł tkwi w szczegółach. ;) P.S. Jeżeli projekt ma działać pod IE 6, to będzie problem z półprzezroczystościami na tych wszystkich boksach i na footerze.