Napisano 28 Sierpień 201014 l Siema ziomale. Jakiego generatora włosów mam użyć żeby był zgodny z vray'em. Próbowałem wszystkich dostepnych mi srodków, poza użyciem hairfarma, czy ktoś wie czy ładnie zlewa skóre z włosami, bo nie chce mi się znowu użerać z jakimś programem który tylko mnie wkurzy. Wiem też że coś tam można zrobić z hair&furem w max2011, ale ja mam maxa2009 i nie mam zamiaru przestać z niego korzystać, gdy w końcu większość programów jest ze sobą zgodna.
Napisano 28 Sierpień 201014 l Autor po prostu w 2011 buffer w hair&fur obsługuje Vraya. poza tym słuszałem że hairfarm jest o wiele szybszy, tylko problem czy z vrayem się lubią.
Napisano 16 Wrzesień 201014 l Autor Pixelvision uzasadniam to mianowicie tym, że kiedy udaje mi się czystym przypadkiem włączyć Vraya, i klikam w szale z nadzieją że z głowy mojego modelu wyrosną włosy, to kiedy przestaje klikać i otwieram oczy to włosy są, ale nie wyglądają fajnie. A przecież tą samą efektywną metodę stosowałem w Mentalu, czy nawet skomplikowanym Scanlajnie i wyglądało w miarę jako tako. Poszedłem nawet dalej. Dawałem na włosy różne materiały. Na początku nieuważny obserwator mógłby zauważyć w tym nawet jakąś logikę. Czy takowa była? Nie wiem. Gdy logika zawiodła i efekt był mizerny, powróciłem do najlepiej znanej mi metody prób i błędów. Dawałem na chybił trafił i co pewnie cię zdziwi nadal efektu takiego jak oczekiwałem nie było. Mówię o mapach dawanych na specular, gradientach takich i owakich i innych. Kiedy nawet coś zdawało się w końcu cudem udawać, to po ustawieniu wszystkiego jak należy, włączałem render i wtedy zdałem sobie sprawę, że nie będzie mi dane doczekać jego końca. Dlatego uprzejmie wnoszę, aby w sposób humanitarny : 1-ktoś kto zna sposób na ładne Hair&fur, podał mi go i nie zatrzymywał tylko dla siebie 2-ktoś kto miał do czynienia z HairFarmem, mógł potwierdzić że zapewnienia firmy co to robi, jest prawdą 3-nikt nie mówił mi o After Effect. 0 to trzecie proszę w szczególności.
Napisano 17 Wrzesień 201014 l Mih nie do końca kumam za pomocą czego próbujesz zrobić kłaczki - czy vray fura czy też zaimplementowanego w maxa hair&fur... Jeśli to drugie to (strzelam po tym co napisałeś!) w opcjach tegoż właśnie modułu masz zaznaczone by włosy się buforowały... a nie renderowały jako geometria... vRayFur przyznaje, że nie ma takich dużych możliwości... (moim zdaniem)