Napisano 30 Sierpień 201014 l Witam, Chciałbym się Szanownych Grafików zapytać o sposób zrobienia takiego projektu. Chcę przenieść do OpenGLa dane (informacje o wierzchołkach) reprezentujące ruch postaci. Ruch ten "zcapturowałem" z siebie przez pomiar położenia 15 punktów ciała zbierany 8 razy na sekundę. Chciałbym aby według tych kluczowych punktów wyrysowała mi się najpierw postać a potem dane o położeniu wszystkich wierzchołków zostały zapisane do pliku w formacie collady lub rawa. Oczywiście chciałbym aby to się zrobiło automatycznie czyli dane były sekwencyjnie czytane, nowa klatka obliczana i dane o wierzchołkach zapisywane. Jak to zrobić? Jakich programów do tego można użyć?
Napisano 30 Sierpień 201014 l Skoro znasz cały algorytm to może napisz cos takiego:) MIałem kiedyś taką książkę "OpenGL programowanie gier" i tam było opisane jak zrobić coś takiego. Wyłączając capture oczywiście.
Napisano 30 Sierpień 201014 l Dzięki za odpowiedź. Chodzi o to że np. taki 3d canvas potrafi sobie policzyć wszystkie wierzchołki nogi kiedy dźwignę stopę. nie chcę mi się więc siedzieć i pisać algorytmów. poszukam tej książki, i poczytam o 3d canvas pro, nie jest zbyt drogi a ma jakieś możliwości skryptowe. pozdrawiam
Napisano 30 Sierpień 201014 l Tylko 3d canvas to potrafi? Prawie każdy 3d to potrafi - kości, szkielet. Problem jest po pierwsze z połączeniem tego capture z systemem animacji w programie 3d i eksport tego do animacji w OpenGL - jak rozumiem jakiejś gierki jeszcze nie napisanej.