Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Mam wlasnie przed soba ksiazke (ksiazeczke:)) \"3DS MAX4\" autorstwa Pana Jacka Miklasiewicza. Na stronie 42 znajduje sie ilustracja numer 6.3, a na niej po prawej stronie biblioteka materialow. I otoz dwa pierwsze materialy nazywaja sie:

\"Adobe Photoshop plug-in filter\" oraz

\"Adobe Premiere Video filter\".

Poniewaz zdarza mi sie uzywac tych dwoch programow, wiec mam pytanko: Czy ktos z Was wie, co to za pluginy, i gdzie je mozna znalezc?

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

teoretycznie :

chodzi o to że możesz poprostu przepuścić każdą bitmapę/teksturę przez filtr zgodny ze standardem Photoshopa

praktycznie :

jak klikniesz mapę w material editor (np. diffuse) to pojawia się okienko i tam masz na dwóch pierwszych pozycjach to o co pytasz

Napisano

nie wiem jak sądzą inni ale IMHO ta opcja jest niezbyt przydatna, bo częśc filtrów nie chce działać, inne powodują zwis maxa itd. , lepiej to zrobić w samym PS

Napisano
  • Autor

To, ze te pluginy powinny sie tam pojawic po kliknieciu na map, to ja wiem, ale zeby sie tam pojawily, to chyba najpierw trzeba je miec.. I ja chcial bym wlasnie wiedziec, gdzie je znalezc...

Napisano

chyba standardowo są dołączone do maxa 4, nigdy ich specjalnie nie instalowałem a są tam gdzie powinny być :)

a propos filtrow do PS, to zajrzałem do maxowego helpa a tam napisane : \"nie stosować filtrów dołączonych standardowo z Photoshopem, bo nie będą działać\", fajowo :)

Napisano
  • Autor

Hmm... Mam zainstalowanego Maxa 5, ale w pluginach nic zwiazanego z Photoshopem ni ma:(.

Prawde mowiac bardziej mizalezalo na tym od Premiere, bo w Photoshopie to se sam moge tekstury obrabiac:)

Napisano

teraz odpaliłem maxa 5 i rzeczywiście nie ma tych filtrów ani przy mapach ani w videopost, dziwne, może trzeba je doinstalować (?) w helpie do max5 sa nadal opisane więc gdzieś powinny być