Napisano 4 Wrzesień 201014 l Witam. Używając maxa 2010 podczas obracania obraz w viewporcie nie wyglada tak jak powinien tzn. przeskakuje i jest rozmazany. FPS-y są dosć wysokie (ok 300) i przy takim samym obracaniu tego samego obiektu na laptopie wszytko jest ok nawet przy FPS ok 150. MAm Windowsa 7 i kartę graficzną ATI Radeon 5900 z uaktualnionymi sterownikami co może być nie tak?
Napisano 4 Wrzesień 201014 l Autor dodam że podczas otwierania Rihno 4.0 na początku wszystkie viewpory są czarne.Poruszanie się w nich też nie wydaje się być tak płynne jak być powinno....:(
Napisano 4 Wrzesień 201014 l Co do maxa to sprawdź czy używa dx 10 czy 9. U mnie przy 10 czasem wariuje na różne sposoby i na każdej maszynie inaczej - właśnie wypełnione kolorem i zgrzytające viewporty były dość częste. Poza tym zobacz czy nie masz gdziej w systemie włączonej "odgórnie" dla wszystkich aplikacji jakiejś opcji (dla maxa lepiej żeby grafika była pod kontolą palikacji - przynajmniej u mnie wtedy jest mniej zgrzytów). Może coś z tego pomoże ale tylko zgaduję. Może chodzić o coś innego.
Napisano 4 Wrzesień 201014 l Autor sprawdzałem wszystkiego w zakładce prefernces->viewports mam ustawione dx9. Co masz na myśli z tym odgórnym ustawieniem w systemie? Bo coś czuje że to może w tym tkwić problem. Jakby co to Monitor FlexScan EV2333 WH
Napisano 19 Wrzesień 201113 l Dziękuję za podpowiedź. Miałam całkowicie czarne viewporty w 3ds max 2011, zaraz po instalacji. Dzięki wam poklikałam w ustawieniach i wybrałam zamiast dx9 opengl. Nie wiem czy to jakoś rzutuje na resztę, ale mam naprawione viewporty.