Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Yo.

Potrzebuje jakiejs informacji na temat animowania uv w maxie. Chodzi konkretnie o plomien i bajer polega na tym ze na jednej texturze uv powinno przeskakiwac co klatke o pare punktow w lewo badz w prawo.

Bawilem sie troche i uzylem do tego U offset z key properties, ale nie jestem do konca do tego przekonany czy to jest dobrze. Kazda klatke trzeba ustawiac z laczka, a dwa nie widac tego w viewporcie tylko przy renderowaniu.

Z gory dzieki za pomoc.

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Por@szek, nie wiem co zamierzasz z takim materialem robic, ale mi pierwsze co przyszlo do glowy to zrobienie poprostu animowanej tekstury w postaci pliku .avi

Ewentualnie mozesz kazda klatke zapisac do innego pliku z nazwa np img01, img02, img 03 itd i w oknie loadowania bitmapy zaznaczyc sequence, ale nie wie mczy to bedzie dzialac.

Napisano

chyba wiem o co Ci chodzi , widziałem takie texy ognia gdzie na jednej bitampie było iles klatek ogania czy np dymu czy innych, "trik" polega na tym ze bitmapa jest podzielona na równe "oczka" a przeskakiwanie uv co dane oczko jest w kodzie czyli krótko mówiąc programersi to juz realizują w kodzie, a w samym maxie to chyba ciezko, nie wiem czy nie da sie tego zrealizować np w unwarpie jak tam sobie grida ustalisz w miare gestego i przy pomocy snapa z włącznym zapisem animacji przesuwając siatke uv co dane "oczko"

Napisano
  • Autor

Klicek - no wlasnie ofset animowalem ale z properties keya, mialem do wyboru U offset i chyba V offset. Z U zadzialalo jak chcialem ale wydalo mi sie dziwne ze przy przesuwaniu suwaka we viewporcie nic sie nie zmienia tylko przy renderowaniu poszczegolnych klatek. ( max8). Wiec chyba bedzie dobrze, zobacze po exporcie.

Soad - szkoda miejsca w pamieci na animowana txt. Ale dzieki ;)

Marioza - blisko, ale texa jest jedna i ma 32x32 :) ale chyba dalem rade. Wyjdzie przy exporcie.

Dziekowac z pomoc, ale jakby komus jeszcze sie cos nasunelo to bede dzwieczny.

Pozdrawiam.

Tak to wyglada:

1aniflame1.gif

WIec teoretycznie zrobilem, tylko bajer ze nie widze tego w viewporcie, Moze to wina maxa8. Stary ale jedyny ktory dal sie zainstalowac na lapie :P

Edytowane przez Por@szek
A czemu nie??oO