Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hej

Czy w maxie da się zrenderować pojedyńczy pass, w tym wypadku ObjectID, bez renderowania całego obrazka?

I drugie pytanie jak najłatwiej użyć ObjectID w AFX czy wykluczować pojedyńcze kolory czy jest jakiś sprytny sposób na to ?

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

hmm jak liczylem samo GI to zaznaczalem w Global switches pod f10 "Don't render final image", wtedy pamietam, ze tez liczylo mi inne passy. A co do drugiego pytania to nie wiem

Napisano
Hej

Czy w maxie da się zrenderować pojedyńczy pass, w tym wypadku ObjectID, bez renderowania całego obrazka?

I drugie pytanie jak najłatwiej użyć ObjectID w AFX czy wykluczować pojedyńcze kolory czy jest jakiś sprytny sposób na to ?

W maxie zapisujesz jako .rpf z zaznaczonym tylko Object ID.W afterze dajesz 3D Channel>ID matte, zaznaczasz Object ID i możesz zmieniać kolory pojedynczych obiektów.

Znalazłem też tutka:

http://apaczos.blogspot.com/2010/09/post-produkcja-i-pliki-rpf-3dsmax-plus.html

Napisano
  • Autor

JohnZi Wspominałem już że renderuiję w mental ray-u :) twoja rada chyba odnosi sie do vraya bo z tego co pamiętam on miał taką opcją a pod mentalem przeczesałem opcje rendera i nic ciekawego nei znalażłem :/

ApaczoS brzmi zachęcająco, zaraz obadam jak się psrawdzi w boji thx! :)

Napisano

ApaczoS brzmi zachęcająco, zaraz obadam jak się psrawdzi w boji thx! :)

Sprawdza się lepiej niż zajebiście :) Szkoda tylko, że nie obsługuje atmosphere.