Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Chciałbym się was coś poradzić. Chodzi o design różnych produktów, począwszy np od designu mebli, aż do różnego rodzaju małych produktów codziennego użytku jak np widelec, kubek :D albo coś innego. Chodzi mi głównie o proces wytworzenia takiego czegoś. Wiadomo że mogę zrobić sobie coś w mayce , maxie czy innym sofcie i co potem ? Zdaję sobie sprawe ze takie programy sa raczej do zwizualizowania tego produktu a nie do projektu, a własnie dokładny projekt mnie interesuje.

Jakie programy temu slużą, CAD ? Czy moze cos zupełnie innego o czym jeszcze nie slyszalem ? :) Mam nadzieje że studenci wzornictwa coś o tym wiedzą i zechcą sie podzielić swoją wiedzą w tym zakresie :)

Co potem z takim projektem komputerowym ? Kto i jak mógłby gdyby zechciał np wyprodukować mi stołek który sam sobie zaprojektowałem ?

Będę wdzięczny za wszelakie informacje i materiały które mi jakoś to rozjaśnią i naprowadzą. Pozdrawiam! :)

Edytowane przez wizz

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 935
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

standardem przemyslowym jest Solid Works

Napisano

Witaj,

sam takie rzeczy wykonuję w SolidWorksie, ale tutaj nie ma reguły czy jakiegoś wspaniałego magicznego programu, ktory Ci pomoże. Każdy program, służący do rysunku technicznego w zasadzie, daje Ci taką możliwość. Dla osoby wykonującej Twój projekt najważniejsze i tak będą tylko wymiary.

Co do wykonania... no jak myślisz, kto Ci może wykonać stołek z (uwaga! wskazówka) DREWNA? ;)

Sz.

Edit:/ Viking! Znowu pierwszy, grrry! :P

Napisano

No, istotne: rys. techniczne, wymiary, wykaz materiałów, odpowiednie wzory, jeśli są potrzebne i uwzględnić musisz też praktyczność/funkcjonalność swoich dizajnów.

Napisano

Niektóre formaty 3d (bodajże .stl, pewnie inne jakieś też) można otworzyć w oprogramowaniu do wtryskarek i np wytłoczyć taki model z plastiku, ewentualnie można tam zrobić formę dla odlewu w innym materiale itp.

Napisano
  • Autor

thx :) im więcej informacji tym lepiej. Z tymi wtryskarkami to ciekawe. Wiadomo ze pewne elementy sa z plastiku lub podobnych.

pressenter: strzelam, stolarz?:D

widze ze trzeba się znać na materiałach też :) Cóż, czekam jak cos jeszcze macie. A jak coś wpadnie jeszcze do glowy to zapytam. Pozdro :)

Napisano

przede wszystkim na materiałach...bo od tego zależy rodzaj technologii, więc też to w jaki sposób właśnie masz przygotowawć plik..

tak jak wyżej padło jak to ma być stołek z drewna to od biedy wystarczą ci nawet odręczne rysunki, jeśli dogadasz się dobrze ze stolarzem..

siwy wspomniał o stl to kolejna opcja...ale znów zależy od materiału..

do form do odlewów też często potem używa się vacuum forming (takie jakby wytłaczanie z bardzo cienkiej warstwy rozgrzanego plastiku) żeby uzyskać negatyw i wtedy dopiero odlać właściwy produkt.

jak chcesz robić z papieru albo MDF to może wystarczy zwykły laser-cut i wtedy plik cadowski 2D zupełnie daje radę..

wszystko zależy od materiału i skomplikowania kształtu

pzdr.

Napisano
  • Autor

thx! to teraz pytanie z tej kategori glupsze. Gdzie ja sie moge cos wiecej o tym dowiedzieć bo nawet nie wiem czego szukac :D ?

Napisano

wiesz co....nie wiem :D

jedyne co mi przychodzi do głowy to może pogooglaj o różnych technologiach numerycznych (laser-cut, CNC mill, 3D print, waterjet?)....może to cię skieruje na jakąś konkretniejszą wiedzę dalej..