Napisano 25 Wrzesień 201014 l Witam, Przejrzałam całe forum i nie bardzo wiem, gdzie umieścić to pytanie, więc jakby co, to proszę moderatorów o przeniesienie tematu :) Niestety nie mam pojęcia o grafice, a potrzebuję katalogu z produktami (taki ok 30 stron). Mam raczkującą firmę i mało funduszy, tak sobie więc myślę, czy da się: a) samemu zaprojektować katalog z produktami (czy istnieje jakiś szablon, w którym podstawiamy zdjęcia produktów i opisy, a potem oddajemy do druku?) b) czy ewentualnie grafik może zaprojektować taki właśnie "szablon", żebym ja potem mogła samodzielnie edytować zawartość katalogu? Będę baardzo wdzięczna za odpowiedzi :) Jak zaprojektować samodzielnie katalog?
Napisano 25 Wrzesień 201014 l Istnieje coś takiego jak MyPhoto, ale nie znajdziesz tam szablonów katalogu. Zgłoś się raczej do agencji reklamowej lub drukarni. Jeśli fundusz jest mały, ogranicz objętość do np. 8 stron - koszt jest zwykle bardziej zależny od objętości niż od nakładu. PZDR
Napisano 25 Wrzesień 201014 l Podejrzewam ze mala drukarnia ma na etacie studenta/grafika ktory zrobi taki katalog za male pieniadze...
Napisano 30 Wrzesień 201014 l Możesz mieć szablon 1 strony katalogu. Grafik przygotowuje ci szablon np. w PS a ty go potem wypełniasz. Ile chcesz stron, tyle razy musisz ten sam szablon wypełnić - wszystkie strony będą wtedy wyglądać tak samo - jedyna różnica to inne produkty i opis. Oczywiście te minimum wiedzy i tak trzeba mieć aby móc to edytować. To jest chyba najtańsza opcja...
Napisano 30 Wrzesień 201014 l Najtańszym, najbardziej wyrafinowanym sposobem byłoby dowiedzieć się gdzie przesiadują lokalni graficy [pub, disco, billard club, kawiarnia, autobus PKS] - poderwać jednego lub dwóch, delikatnie naprowadzić takiego Delikwenta na temat i Prawdopodobnie sam będzie chciał zrobić Katalog za darmo. Jeśli zależy Ci na czasie - możesz nosić wszystkie materiały w laptopie, przy sobie. Możesz też umieścić Ogłoszenie w dziale "Inne ogłoszenia" [jeśli nie przewidujesz zapłaty po normalnych stawkach] lub w dziale "Praca Oferowana" [jeśli chcesz zlecić wykonanie layout'u]. Sorry za żart z początku postu - naprawdę podziwiam samodzielność i Twoją chęć własnego wkładu w takie zlecenie. Niestety często spotykam się z Roszczeniami "zrób mi cały folder, ale nie mam jak zapłacić" - więc Twoja postawa jest godna naśladowania. pozdrawiam.
Napisano 30 Wrzesień 201014 l Wydaje mi się ze najprostszy katalog (a przynajmniej coś na początek) można złożyć nawet w MS Word, lub OpenOffice (bez żartów) mają naprawdę mesę rzeczy o których się zapomina a dają wiele możliwości. Ewentualnie w jakimś darmowym edytorze wektorów Lub tez w OpenOffice Draw. Wszystko zależy od chęci i cierpliwości.
Napisano 30 Wrzesień 201014 l Niby tak, ale to sie musi nadawać do druku, a PDF ukręcony z worda się niestety nie nadaje. Nie ma spadów, czarny jest ze składowych, brak rozbicia na strony lewa/prawa. No i RGB... Coś przygotowanego w wordzie może służyć jako wytyczne do zrobienia projektu, ale na pewno nie jako projekt do druku.