Jump to content

boolean - brak face\'ow


theurgicus
 Share

Recommended Posts

Czytalem wszystkie watki dot. boolean\'a i widze ze w/g was nie nalezy on do najlepszych narzedzi. Narzekacie na niego jak chole*a.

 

Niestety nie znalazlem w tych watkach odpowiedzi na moje pytanie wiec je do was kieruje.

 

Wycinam sobie (Substract) (B-A) i wychodzi mi cos takiego.

 

boolean.jpg

 

czytalem ze moze to miec zwiazek z NORMALS, ale nie wiem wlasciwie o co chodzi. Probowalem dac \'Unify Normals\' i nic z tego.

 

Boolean wycina mi co trzeba ale nie tak jak trzeba (brak face\'ow po wycieciu), dlaczego...

Link to comment
Share on other sites

ok, sa dziury, faktycznie, sorki

dzieki narazie, sprawdze tego bordera w domu, zaraz koncze robote i bede modelowal :))

 

btw. napisz cos wiecej o tym border - chociaz gdzie to znajde zebym nie musial maglowac manuala bo tam slow border jest pewnie od groma

Link to comment
Share on other sites

(prawie) wszystko w porzadku, zamiast bordera, zalatalem dziury modyfikatorem Cap Holes i jest ok.

 

poza tym zadbalem o ustawienia Normals i sprawdzilem obiekt modyfikatorem STL Check (od czego ten skrot \'STL\' ??)

 

tyle ze pojawil sie nowy problem (chyba nowy), poniewaz boolean wycina mi tak jak chce ale kiedy uzywam boxa jako operandu B, natomiast w przypadku ChamferBoxa wychodzi mi cos takiego, dodam jeszcze raz ze przy wycinaniu z boxem jest wszystko w porzadku:

 

boolean_2.jpg

 

dlaczego tak sie stalo ??

Link to comment
Share on other sites

No i to właśnie jest to o czym czytamy we wszystkich watkach dot. boolean\'a - jest poprostu cienki. Staraj się tam gdzie to możliwe nie używać tego narzędzia bo narobisz sobie więcej roboty niż byś to od początku modelował w takiej postaci jak ma wyglądać bez bolean. Ewentualnie załatw sobie pluga .... cholercia chyba Power Bolean sie nazywa i w nim sobie pokombinuj - ale tu się nie wypowiem bo nie używałem

Link to comment
Share on other sites

PowerBoolean - mam triala i musze przyznac ze calkiem niezle radzi sobie z primitiv\'ami, ale mojego obiektu nie potrafi \'wysubstraktowac\'. Sh*t. Pomozcie bo juz trace nadzieje na skonczenie mojej pierwszej pracy. Problem w tym ze w najlepszym przypadku STL Check pokazuje mi 607 bledow.

 

[Edited on 2-6-2004 by theurgicus]

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy