Napisano 7 Październik 201014 l Jak sprawdzić rozmiar jakiegoś obiektu - tego co jest zaznaczone. Np: poligonu/ów które są detach-owane.
Napisano 7 Październik 201014 l Prawym przyciskiem na napis w lewym gornym rogu viewportu (perspective/left/right), configure, zakladka statistics, zaznacz opcje Triangle Count oraz Total+Selection. Klawiszem 7 wlaczasz lub wylaczasz statsy we viewporcie. Lub menu tools->channel info, tam tez masz statystiki. Jak chodzi Ci o rozmiat w cm lub metrach to menu customize->units setup i mierzysz za pomocą boxów lub helpers->tape
Napisano 7 Październik 201014 l Autor Jak widzę jest kilka sposobów - myślałem że jest tylko jeden. Zaraz je sprawdzę i odpiszę czy udało mi się coś tam zmierzyć. A tak w ogóle to chcę zmierzyć plan-a i dopasować w tedy do niego texturę. Gdzie pokazuję się - wymiar - zaznaczonego poligonu/plan-a? Edytowane 7 Październik 201014 l przez P.I.W.O.
Napisano 8 Październik 201014 l Sprecyzuj pytanie, co ty chcesz osiągnąć i co chcesz mierzyć i po co?
Napisano 8 Październik 201014 l To nie mogłeś napisać normalnie na forum tylko film nagrywać od razu?:D Menu Customize->Units setup Display Unit Scale na metric->centimeters System units Setup też na centymetry. Wówczas będziesz miał jednostki w centymetrach w maxie. Również grida możesz ustawić tak jak chcesz, żeby był np co 10cm: Menu Tools->Grids And Snaps->Grid And Snaps Settings lub prawym przysciskiem na ikonke magnesiku w górnym pasku:) W menu bocznym Create masz też obiekty typu helpers i tam masz tape do mierzenia. A jak na oko to ja mierze boxem.
Napisano 8 Październik 201014 l W Helpie (wciśnij F1) również znajdziesz trochę informacji na ten temat. Wpisz w wyszukiwarce "Measuring distances" a trafisz na stronę poświęconą temu zagadnieniu. Możesz również skorzystać z tego odnośnika: http://docs.autodesk.com/3DSMAX/13/ENU/Autodesk%203ds%20Max%202011%20Help/index.html?url=./files/WSf742dab041063133-204c025c112a1cea72e-7ff3.htm,topicNumber=d0e145398
Napisano 8 Październik 201014 l Autor Jak dla mnie w zupełności wystarczy sposób Levus-a czyli "Menu Tools->Grids And Snaps->Grid And Snaps Settings lub prawym przysciskiem na ikonke magnesiku w górnym pasku:)"