Napisano 6 Luty 200322 l A ja jestem za tym żeby w galerii można było wystawiać krótkie formy animacyjne np. nie przekraczające 30 sekund góra 1 minuty. Może to jest możliwe a ja o tym nie wiem?
Napisano 6 Luty 200322 l heh no jest mozliwe :) ale ppoco ?? nielepiej dac jeden zzut z animacji i zeby on byl odnosnikiem do pliku(co ladnie zaznaczysz) ktory gdzies umiescisz na sieci ? Wstawienie animacji nawet kilkusekundowej bardzo wydluzy ladowanie sie strony .Nie kazdy to lubi a pozatym czeba brac pod owage to ze doza czesc ludzi jezdzi na modemach i napewno nie beda cie bardzie lubiec jesli kazesz im ogladac cos czego niechcieli. Pozatym jesli chial bys umiescic animacje w rozdzielczosci powiedzmy nato 320x240 ktora trwala by nawet glopie 4 s to biorac pod owage to ze na 1 sekunde animacji poczeba conajmniej 25 klatek obrazu wyszlo by ze wstawiles 200 obrazkow 320x240 oczywisci kompresja ladnie by to upakowala ale nawet przy kompresji i tak cusik takiego troche by wazylo szczegolnie ze napewno kompresujac cos o takiej rozdzielczosci koncowy efekt byl by nie do ogladniecia nawet dla sado-macho Jesli animacja spodoba sie duzemu gronu osob to zapewniam cie ze sami sie zglosza do ciebie o ten pliczek :) ok kilka mozliwosci wstawienia animacji n stronke:(moze byc wiecej) 1. Robisz animowanego gifa(powodzenia ;P zresta nikt by ci niepozwolil tego umiescic w takiej formie(oczywiscie zakladajac ze miala by ona wieksza rozdzileczosc ni 60x60) 2.Kombinujesz we flashu 6 :) czyli musisz nauczyc sie chocby podstaw programu lub prosisz milego kolege ktory jes obcykany w \"tych\" ;) sprawach zeby zrobil to za ciebie . Koncowy odbiorca musi jednak miec zainstalowany plugin(co przewaznie nie jest problemem) zaleta tego rozwiazania jest ze mozna wzucic bezposrednio do pliku animacje w formacie avi (ale odrazu ostrzegam ze kompresja wynikowa tez nie zwala z nog) 3. quicktime - widzialem animacje ktore odtwarzaja sie w okienku ie jesli masz zainstalowany odpowiedni plugin? ale na ten temat nie jestem w stanie nic wiecej powiedziec(no moze pozatym ze plynnie to chodzi i pliki nie sa strasznie doze)
Napisano 6 Luty 200322 l Hmmm, jak na mój gust to w attach daj jedną klatkę z twojego dzieła + link do animki. W ten sposób wszyscy będą zadowoleni. Co do animki to używaj DivX. Przy odpowiednij kompresji 1 min = 1 MB.