kiraa357 Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Hej, Dopiero zaczynam zabawę z grafiką 3D. Zaczęłam modelować głowę zaczynając od pojedynczego plane. Nawet dobrze mi szło, ale pojawił się problem. Zauważyłam, że mam obrócony pivot point. Niestety gdy klikam na Align to World to cały obiekt się zniekształca. Domyślam się, że przez ten problem nie będę mogła nałożyć tekstury. Może mi ktoś wyjaśnić jak to naprawić?
Levus Napisano 14 Październik 2010 Napisano 14 Październik 2010 Reset xform w menu utilities. Zeruje transformacje modelu.
kiraa357 Napisano 14 Październik 2010 Autor Napisano 14 Październik 2010 Kliknęłam na reset xform. Niestety całość zniekształciła się. Jest może jakiś inny sposób, żeby to naprawić?
Levus Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 Jak to się zniekształciła? Masz porobione jakieś linki między obiektami?
kiraa357 Napisano 15 Październik 2010 Autor Napisano 15 Październik 2010 Nie, nie mam żadnych linków. Cały obiekt powstał z tylko jednego plane, którego potem rozbudowywałam. Przed chwilą udało mi się rozwiązać ten problem - wystarczyło dołączyć do tego jakiś prosty obiekt (np. box) za pomocą attach i wszystko wraca do normy. Temat do zamknięcia.
Levus Napisano 15 Październik 2010 Napisano 15 Październik 2010 No tak ponieważ box po stworzeniu miał zresetowany xform, czyli nie był rotowany ani przesuwany ani skalowany.
Rekomendowane odpowiedzi