Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam,

właśnie zaczynam modelować, więc pojazd który mam zamiar wykonać (jeżeli się uda) będzie moim pierwszym projektem. Oprogramowanie z jakiego korystam to 3ds max 2010. Proszę wszystkich o krytykę, wskazywanie błędów, porady. Przedstawiam więc dotychczasowy efekt mojej pracy (wczoraj wieczór i dzisiaj rano ;P) na poniższych zdjęciach. Od razu chciałbym zapytać czy dobrze się za to zabrałem, czy siatka nie jest czasami za gęsto, czy powinienem nie robić na razie dziur na światła i grila? Wiem że może to są banalne sprawy ale jestem naprawdę początkujący

Edytowane przez Lukass008
  • Odpowiedzi 14
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Z teog co si ostatnio dowiedziałem nie opłąca sie robić dziur póki nie zrobisz całej powłoki wozu i jej nie zagęścisz, bo się nie potrzebnie ostre krawędzie dziur porobią na jakieś sztucznie zaokrąglone i będą błędy, trochę mało pod krytykę :p ale chyba robisz to krzywo, pokaż z jakimś wygładzeniem i dużym gls

• Confused 1
Napisano

Dzisiaj wrzucam efekty mojej wczorajszej pracy i mam co do nich kilka pytań.

1. Przede wszystkim czy powinienem zacząć od początku nie robiąc tych dziur

2. Mógłby mi ktoś wskazać jakąś zasadę w robieniu krawędzi abym mógł unikną takich błędów jak te zaznaczone na czerwono na screenie (może link do tutka w którym poćwiczyłbym akurat łączenie krawędzi)

3. czy mam zagęścić siatkę żeby uniknąć takiego błędu jak ten zaznaczony na zielono

27361087.jpg

18727194.jpg

Napisano

hm jakby to powiedziedzieć. mesh/turbo smooth nie myśli tylko zaokrągla. nie wie że na blueprincie jak jest ostra krawędź, to ma sobie sam zrobić chamfer, zagęścić siatkę tam gdzie jest ostro ;)

wiele nowicjunszy (w tym ja kiedyś) modeluje na podstawie wzorów z tutoriali, a nie myśli jeszcze dokładnie nad ułożeniem siatki.

chamfery nie są tylko po to by robić takie ładne krawędzie jak masz wzdłuż karoserii R8, tylko są po to aby dzielić edge w siatce na 2 lub wiecej w celu zagęszczenia siatki.

a więc wnosek jest taki, że tam gdzie ma być ostro i kanciasto musi być gęsta siatka

reszta bugów:

w lewym gornym rogu czerwone kółko: wjedź kamerą do tego wlotu i dokończ chamfer bo on urywa się i dlatego tak dziwnie się zaokrągla.

co do reszty bugów to nie umiem tego opisać, wolałem porysować sobie w paintcie :)

27361087.th.png

pozdro, zyczę skończonego modelu :)

• Confused 1
Napisano

Wrzucam dzisiaj efekty mojej pracy. Co prawda nie miałem dużo czasu w tygodniu ze względu na szkołę ale w wolnym czasie pracowałem nad modelem. poprawiłem przód, ale nie jest itak idealnie i zawiera wiele błędów, oprócz tego wymodelowałem bok i nałozyłem siatke na tył i dach ale nie zrobiłem jeszcze krawędzi. Wiem że model różni się w wielu szczegółach od prawdziwego R8 ale jest on moim pierwszym projektem. A oto kilka screenów:

97269549.jpg

51922898.jpg

64064567.jpg

83047448.jpg

45805001.jpg

A teraz pytanie. Na zdjęciu z siatką na którym widać przód i górę zaznaczyłem zielonym kolorem miejsce, w którym "filar" nie jest jeszcze połączony z maską. mam w związku z tym pytanie czy połączyć to normalnie przedłużając linie siatki tak jak to zaznaczyłem czerwonymi liniami? Jeśli tak zrobie to siatka w tamtym miejscu na masce strasznie się zagęści (tym bardziej że pewnie nałożę tam jeszcze jakiś chamfer). A może powinienem schować ten "filar" pod maskę nie łącząc obu elementów? I jeszcze jedno pytanie: jak mogę zrobić render o większej rozdzielczości? Bo przez opcję "Render" otrzymuje rendery o rozdzielczości takiej jak screeny wrzucane na forum

Napisano

Witam!

Po dłuższej przerwie mały update:

r8fullhdv2.jpg

tylyv.jpg

boknp.jpg

Jak widać przód już coraz bardziej dopracowany, tył trzeba jeszcze poprawić. Proszę o komentarze i opinie.

Napisano

tam za drzwiami jak masz tą siatkę weź coś zrób zęby tak po prostu nie wtapiała sie w karoserie jakąś obwódkę daj czy cos ;) a model fajny bardzo fajny :)

Napisano

No ja tu widzę spory postęp. Tylko popracuj nad tylnym zderzakiem bo coś tam jest trochę pogniecione za nadkolem. Po za tym ta kratka faktycznie powinna mieć obwódkę.