Napisano 18 Październik 201014 l Jak zrobić w maxie przekładnie ślimakową? jeden zwykły ślimak - zębatki już mam
Napisano 18 Październik 201014 l robisz zwykłą zębatkę i nakładasz na nią Twist o ile dobrze mi sie wydaje jak wygląda ślimak :P
Napisano 18 Październik 201014 l Jeszcze mnie to męczyło więc sprawdziłem i jeszcze jest taki ślimak pewnie można go było zrobić lepiej ale to zależy jak bardzo Ci zależy na jakości, ten jest prostym cylindrem z wytłoczoną jedną krawędzią pinową twistem potraktowany
Napisano 19 Październik 201014 l Autor Eee... nie wychodzi mi tzn wychodzi ale nie tak jak tobie. Możesz mi to pokazać na sreenach?
Napisano 19 Październik 201014 l Jak mówię pewnie jest jakiś prostszy sposób lub bardziej skomplikowany ale dający lepsze efekty, to jest opcja jak ja bym to zrobił gdyby nie zależało mi na jakości, a nie to może bym kombinował inaczej 1. Sadzisz cylinder 2. wytłaczasz 3.chamferujesz 4.nakładasz twista 5. i wygładzasz bo bez tego wygląda paskudnie a i z tym nie najlepiej:) Pozdrawiam. Smok
Napisano 19 Październik 201014 l Użyj Helix w zakładce Splines i daj mu odpowiednie parametry, narysuj przekrój przez ząb ślimaka tak jak widzisz na załączonym obrazku. Helixowi daj modyfikator sweep i wybierz przekrój przez ząb. Pamiętaj aby wyłączyć Banking w parametrach sweep. To tyle
Napisano 19 Październik 201014 l jeszcze jeden sposób ale trzeba trochę pokombinować z długością. Tworzysz przekrój i dajesz mu extrude. Dodajesz modyfikator edit poly. Przechodzisz do edycji vertexów i wybierasz te na końcu co się utworzyły. Przesuwasz je w górę aby dolny vertex końca pokrywał się z górnym vertexem początku. Najlepiej użyć snapa. Przechodzisz do edycji linii i zaznaczasz linie między końcami przekroju. Włącz Connect i daj odpowiednią ilość nowych przekrojów aby wszystko się łagodnie zaokrągliło. Dodajesz modyfikator Bend i w Angle wpisujesz 360 stopni. Ładnie zrobi ci się jeden ząb z przesunięciem. Teraz kopiowanie w górę i masz to czego potrzebowałeś.
Napisano 19 Październik 201014 l Można również dodać na Helix modyfikator Extrude lub Bevel a następnie połączyć wierzchołki, zaznaczyć (loop) Edge i wytłoczyć.
Napisano 19 Październik 201014 l Autor Zaraz sprawdzę wasze pomysły. Odpisze w przeciągu 10-20 minut.
Napisano 19 Październik 201014 l Autor 1 pomysł jest dobry i szybki oraz banalny do zapamiętania - i jak dla mnie najlepszy. Resztę przerobię w późniejszym czasie. Okej mam 2 ślimaki i chcę zrobić przekładnię ślimakową - jednak cały czas nie mogę ich do siebie tak dopasować żeby to wyglądało w miarę dobrze. Mam tak: http://www.przeklej.pl/plik/bez-nazwy-1-jpg-00229501t4eh2j6 a chcę mieć tak: http://ipbm.simr.pw.edu.pl/ztps/wyklad-kola/walcowa-przekladnia-srubowa.gif tu akurat nie widać tego dokładnie ale można domyślić się o co mi chodzi. Poradziłem sobie inaczej ale jak ktoś tu odpisze na wyższe pytanie to też będzie dobrze - dla mnie - a może i ktoś inny jeszcze z tego skorzysta?. Edytowane 20 Październik 201014 l przez P.I.W.O.