Napisano 20 Październik 201014 l Witam! Znalazłem ciekawy tutorial: http://forcg.com/tutorials/particle-system/particle-dispersion-effect-using-3ds-max/ Robię (chyba) wszystko według wzkazówek, mam jednak jeden problem: Przy kroku 11, niby wszystko ok, jednak czajnik zanika nie "wzdłuż" od rączi do dzióbka tylko tak jak na scr. Brakło mi już pomysłów jak można to naprawić :/ Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
Napisano 21 Październik 201014 l Cześć, musisz zastopować modyfikator uvw mapping i ew. dostosować gizmo.
Napisano 23 Październik 201014 l Autor Wszystko działa, dzięki! Mam jeszcze jedno pytanie: chciałem, żeby cząsteczki po "odleceniu" od czajnika przybrały postać innego obiektu. W tym celu do stosu event1 dodałem Age test i połączyłem to z Find target ustawionym na ten drugi obiekt. Co teraz muszę zrobić, żeby cząsteczki nie tylko leciały w kierunku drugiego obiektu i przelatywały przez niego ale właśnie żeby układały się na jego ściankach? Pozdrawiam!
Napisano 23 Październik 201014 l Zamiast Age Test użyj Find Target (zmieniasz z icon na mesh object, dodajesz mesha na którym mają się zatrzymać cząsteczki) i tworzysz 2 event z Display i speed(prędkość na 0) Powodzenia :) edit: i wyłącz force z 1 eventu.