Napisano 21 Październik 201014 l Siemka, planuje na dnaich zakup nowej maszyny to co do tej pory udalo mi sie mniej wiecej ustawic: procek: i7-950 3,06GHz płyta: GIGABYTE GA-X58-USB3 (nie wiem czy nie lepiej cos z asusa? od zawsze mam asusy...) pamiec: 2x Patriot EP VIPER DDR3 3x2GB 1600mhz, razem 12GB plyta niby smiga na 1333 i 2200MHz, takze tu kwesita doboru odpowiedniej plyty/pamieci. Lepsze te o wiekszym taktowaniu czy nizszym czasie dostepu? Czy jest sens pchac sie teraz w wiecej niz 12GB? 16-24? Czy przy tej ilosci wydanej kasy na ram poczuje sie znaczaco roznice? grafika: sam nie wiem co tu teraz wybrac? w starym mam 260GTX i daje rade. Ostatnio wiecej pracuje z modelami aut CADowskimi co maja i po 6-8mln poly, takze i karta graf i RAM mysle, ze powinny byc z zapasem dobrane. i ostatnia sprawa dyski: myslalem nad systemowym Raptorem 150GB 10.000rpm + na dane WD Caviar Greenpower 500GB czy moze lepiej zlozyc sobie w RAID (chyba 1, ten ktory daje bezpieczenstwo;) ) 2x Dysk WD Caviar RAID Edition 3, 3.5'', 1TB ? + dojda do tego peryferia typu obudowa, wentylator, zasilacz, win.... co o tym myslicie? z gory dzieki za podpowiedzi!
Napisano 22 Październik 201014 l Sam myślę powoli nad nowym złomem, więc się podzielę uwagami. Procek wiadomo, im szybszy tym lepszy, więć Twój wybór chyba dobry. Pamięć patriota też używam i jestem zadowolony i zapewne zostane przy patriocie lub ocz. Płyty preferuje raczej asusa, nie wiem czemu, zadowolony jestem z asusa:) Jeśli chodzi o ilość pamięci to też im więcej tym lepiej, ale czy jest ładować sens w więcej niż 12GB to nie jestem przekonany, możesz ewentualnie płytkę na zapas zanabyć która to pociągnie. Ktoś też pisał na forum o obniżkach cen pamięci ze względu na nadwyżki magazynowe, ale kto, gdzie i kiedy to nastąpi to nie pamiętam. Jeśli 260GTX daje radę, to chyba nie warto w to ładować, chyba, że chcesz się nastawić na rendering GPU np w octane, wówczas dwa potworki w sli wstazane. Ja osobiście chyba pominę ładowanie mocy w gpu i zakupię 285GTX, nie robię dużo renderków studyjnych więc tylko czasem pewnie bym skorzystał z renderingu GPU. Co do dysków myślałem o szybkim roboczym + storage. Jednak nastawiam maszynkę bardziej na compositing, więc: 1. dysk roboczy 2 x SSD 60GB w raidzie 0 - lacznie 120GB wspólnej przestrzeni, niestety jak jeden poleci to papa, ale za to jest duża szybkość przemiału. 2. storage i backup 4 x 2TB Seagate np. w raidzie 0+1 (tu już bezpiecznym), czyli dwie macierze raid-0 pracujące jako jedna macierz raid-1. Łacznie 4TB przestrzeni i drugie tyle pracuje równolegle jako mirror. Więc jeśli nie potrzebujesz super wydajności z hdd to pewnie raptorek, pojedyńczy ssd (no ale drogie są jednak) lub tak jak piszesz bezpieczny raid. O raid poczytaj sobie w wikipedii jak jesteś niepewny czego potrzebujesz, są wyjaśnienia z przykładami. Z tego co kiedyś wyczytałem, dobrze jest mieć dodatkowy kontroler raid, podobno szybiej chodzi, ale nie mam dokładnych informacji jak to wygląda w praktyce. Pudła i zasilacza nie polecę, dotychczas używałem jakichś generycznych, teraz mam pudło asusa razem z zasilaczem. Przy najbliżym zakupie pewnie oddzielnie pudło i oddzielnie zasilacz, ze względu na dyski. Pewnie warto przy pudełkach, zasilaczach i wentylatorach zwrócić uwagę na wyciszenie. Bo na karcie graficznej jakoś mnie silentpipe nie przekonuje. pozdrawiam! Edytowane 22 Październik 201014 l przez Levus
Napisano 22 Październik 201014 l Autor Jeśli chodzi o ilość pamięci to też im więcej tym lepiej, ale czy jest ładować sens w więcej niż 12GB to nie jestem przekonany, możesz ewentualnie płytkę na zapas zanabyć która to pociągnie. Ktoś też pisał na forum o obniżkach cen pamięci ze względu na nadwyżki magazynowe, ale kto, gdzie i kiedy to nastąpi to nie pamiętam. wlasnie to chyba zrobie, bo jest poki co zbyt duza roznica cenowa miedzy koscmi 2x2GB i 1x4GB, jak potanieja to pomysle o rozbudowie;) Jeśli 260GTX daje radę, to chyba nie warto w to ładować, chyba, że chcesz się nastawić na rendering GPU np w octane, wówczas dwa potworki w sli wstazane. do zabaw i testow HDRI lubie sie wlasnie bawic takimi silniczkami jak hypershot czy octane, takze chetnie bym obadal moc CUDA;) Co do dysków myślałem o szybkim roboczym + storage. Jednak nastawiam maszynkę bardziej na compositing, więc: 1. dysk roboczy 2 x SSD 60GB w raidzie 0 - lacznie 120GB wspólnej przestrzeni, niestety jak jeden poleci to papa, ale za to jest duża szybkość przemiału. Raptorka mam w obecnym sprzecie juz chyba ze 3 lata (po rozbudowie nie potrafilem sie z nim rozstac;) ) takze do nowego kompa wezme znow raptorka, swietne sa. 2. storage i backup 4 x 2TB Seagate np. w raidzie 0+1 (tu już bezpiecznym), czyli dwie macierze raid-0 pracujące jako jedna macierz raid-1. Łacznie 4TB przestrzeni i drugie tyle pracuje równolegle jako mirror. chyba trzeba miec duza obudowe zeby to wszystko zmiescic:D fakt faktem fajna sprawa z tym przeplatanym RAIDem, widze ze nie jestes pierwszym ktory ma akurat ta konfiguracje;) a jak jest z odczytem bad sactorow/padnietego dysku? masz jakis do tego fajny program monitorujacy? pozdrawiam
Napisano 22 Październik 201014 l Ja nie napisałem, że mam teraz sprzet na raidzie, ale że taki planuję:) W każdym razie pracowałem na raidzie. Był tam sofcik monitorujacy (z wyglądu coś a'la bios) instalowany wraz ze sterami na sucho z dyskietki 3,5. I tam się rozwiązywało problemy. Nic się złego nie działo, ale w razie błędów miał to automatycznie "zalepiać" i synchronizować z backupem, czy coś takiego. Jak dysk padnie no to padnie, ale musiałyby paść 2 dyski, żeby stracić dane.