Napisano 6 Listopad 201014 l witam wszystkich i z gory przepraszam za to , ze temat był tu wiele razy poruszany , jednak nie znalazłem w zadnym wątku odpowiedzi.chodzi mi o multipass; załózmy ze mam scenę gdzie jest duzo zieleni, chciałbym miec niebo na oddzielnej warstwie -multipass- włączam w opcjach cinemy multipass, zaznaczam warstwy ktore mnie interesują , w ustawieniach vraya włączam multipass , daję zapisa do jakis tam plików i niby sprawa prosta ale.. okazuje sie ze warstwy na ktorych mi zalezy sa czarne, nie ma tam nic , wiec z podmianki nieba nici. jak sie poprawnie tego używa ? bo zadkładam ze robie cos zle choc wedle instrukcji. jakie macie patenty na niebo? tzn na jego szybką podmiankę ? klejnym problemem dotyczacym multipassu jest ambient occlusion- jak to renderujecie? w mpassie jest niby opcja AO ale to tez guzik daje. proszę o pomoc i radę , będe dozgonnie wdzięczny. pozdrawiam
Napisano 26 Styczeń 201114 l o stary jesli masz problem z multipass w najnowszej c4d to weź zzmień soft.. bo prosciej chyba juz wyłożyc tego nie mogli..
Napisano 5 Luty 201114 l Nic nie pisałeś o tym, czy dajesz obiektom compositing tag z unikalnym ID, czy nie. To może być przyczyną kłopotów z multipassem. Jeśli chcesz podmienić/modyfikować jakiś element w poście, najlepiej dać mu oddzielne ID i program wypluje ci kanał alfa do tego elementu.