Napisano 12 Listopad 201014 l Witam. Nie jestem pewien czy wybrałem dobry dział ale wydawał mi się najodpowiedniejszy . Moje pytanie jest nastepujące, w jaki sposób można stworzyć interaktywną animację 3d na stronie www ? Chodzi mi o to , że np na stronie mamy model sześcianu, który możemy sobie obracać w każda stronę. Ale w tym przypadku jest to tylko model. To co ja chciałbym zrobić jest animacją. Czy np. jest sobie jakis produkt, niech to bedzie sześcian, a na szescianie kulka która sie caly czas obraca. Interakcja internauty miała by sie ograniczać tylko i wyłącznie do możliwości obracania "kamery " dookoła ruszajacego się (animowanego ) modelu, tak by móc to oglądnąć z każdej strony. Mam nadzieję, że wyraziłem się w miarę jasno i jest to zrozumiałe dla wszystkich :) Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam :)
Napisano 12 Listopad 201014 l Sprawdź tego newsa, czy nie o t takie rozwiązanie Ci chodzi: http://www.max3d.pl/news.php?id=1467
Napisano 13 Listopad 201014 l Autor Właśnie nie do końca chodzi mi o coś takiego. Idea jest podobna ale , nadaje się to do prezentacji statycznego modelu. Mi chodzi o coś takiego, że jest np. prosty ludzik który wykonuje jakieś ćwiczenie. I internauta może sobie swobodnie obracać kamerę dookoła ludzika by móc obejrzeć wykonywane ćwiczenie z każdej strony.
Napisano 13 Listopad 201014 l http://www.papervision3d.org/ Papervision daje takie możliwości jakich potrzebujesz. Obczajałem to już bardzo dawno temu, więc może jest już łatwiejsze w użyciu.
Napisano 13 Listopad 201014 l teraz lepiej alternativa 7 lub away 3d. bo paper to stary nie rozwijany już silnik. Oba wymienione są darmowe.
Napisano 13 Listopad 201014 l O, ciekawe. Szkoda papera, kiedy się pojawił zdawało się że zawładnie internetem.
Napisano 13 Listopad 201014 l wiesz tak naprawdę papervision i inne to tylko silniki pisane we flashu - teoretycznie kazdy moze. 3d flashowe nie podbiło świata, bo jest słabe i bez wsparcia gpu szkoda w ogole to ruszać. Chyba ze ktoś za to płaci. W kwestii GPU polecam jednak alternativę jako inwestycję we własną wiedzę.