kwiek Napisano 14 Listopad 2010 Napisano 14 Listopad 2010 Chyba trochę niefortunnie zapisałem temat. Chodzi mi o efekt, który chyba częściej występuje w filmie niż fotografii. Kamera widzi jakieś źródło światła (świeczka, latarnie miejskie) i zostaje (chyba) rozstrajany focus do całkowitej nieostrości wtedy zamiast źródła pojawiają się owale lub pięciokąty jednolitego światła. Hmm, nie wiem jak to lepiej opisać, może dlatego nie znalazłem przykładów w necie. Czy kojarzycie taki efekt? Jak on się nazywa? Jak powstaje, jak wykonać? Czy jest możliwy do wykonania w postpro?
Ex3 Napisano 14 Listopad 2010 Napisano 14 Listopad 2010 Poczytaj o efekcie bokeh. Można go bardzo łatwo uzyskać rozmyciem soczewkowym w Photoshopie albo w fotografii używając jasnego obiektywu z szeroko otwartą przysłoną i fotografując obiekt z małej odległości (wtedy tło masz właśnie tak rozmyte).
Sadowski25 Napisano 15 Listopad 2010 Napisano 15 Listopad 2010 Bokeh, bokeh... to nazywa się : Efekt rozmycia , dokładniej poza granicą głębi ostrości....
kwiek Napisano 16 Listopad 2010 Autor Napisano 16 Listopad 2010 dokładnie o ten efekt chodzi - wielkie dzięki. @Ex3: sprawdzałem i w szopie nawet nieźle wychodzi to z tym rozmyciem soczewkowym. @Sadowski25: skąd taki ton? bokeh to jakaś lamerska nazwa or something?
Cide Napisano 16 Listopad 2010 Napisano 16 Listopad 2010 Samo rozmycie pojawia się, gdy coś znajduje się poza głębią ostrości. Ale efekt tego rozmycia może być różny, w zależności od konstrukcji obiektywu, czy też ilości listków przesłony (kółka, owale, pączki, wielokąty, etc). Termin bokeh oznacza właśnie efekt rozmycia, a nazwa się wzięła z japońskiego (tako rzecze Wikipedia). Z reguły warto czasem wklepać coś w google, żeby się potem nie pytać o "lamerskie" terminy ;)
Rekomendowane odpowiedzi