Napisano 14 Listopad 201014 l Chyba trochę niefortunnie zapisałem temat. Chodzi mi o efekt, który chyba częściej występuje w filmie niż fotografii. Kamera widzi jakieś źródło światła (świeczka, latarnie miejskie) i zostaje (chyba) rozstrajany focus do całkowitej nieostrości wtedy zamiast źródła pojawiają się owale lub pięciokąty jednolitego światła. Hmm, nie wiem jak to lepiej opisać, może dlatego nie znalazłem przykładów w necie. Czy kojarzycie taki efekt? Jak on się nazywa? Jak powstaje, jak wykonać? Czy jest możliwy do wykonania w postpro?
Napisano 14 Listopad 201014 l Poczytaj o efekcie bokeh. Można go bardzo łatwo uzyskać rozmyciem soczewkowym w Photoshopie albo w fotografii używając jasnego obiektywu z szeroko otwartą przysłoną i fotografując obiekt z małej odległości (wtedy tło masz właśnie tak rozmyte).
Napisano 15 Listopad 201014 l Bokeh, bokeh... to nazywa się : Efekt rozmycia , dokładniej poza granicą głębi ostrości....
Napisano 16 Listopad 201014 l Autor dokładnie o ten efekt chodzi - wielkie dzięki. @Ex3: sprawdzałem i w szopie nawet nieźle wychodzi to z tym rozmyciem soczewkowym. @Sadowski25: skąd taki ton? bokeh to jakaś lamerska nazwa or something?
Napisano 16 Listopad 201014 l Samo rozmycie pojawia się, gdy coś znajduje się poza głębią ostrości. Ale efekt tego rozmycia może być różny, w zależności od konstrukcji obiektywu, czy też ilości listków przesłony (kółka, owale, pączki, wielokąty, etc). Termin bokeh oznacza właśnie efekt rozmycia, a nazwa się wzięła z japońskiego (tako rzecze Wikipedia). Z reguły warto czasem wklepać coś w google, żeby się potem nie pytać o "lamerskie" terminy ;)