Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Jakim poleceniem w B2.5 rozdzielić punkty krzywej lub mesh'a ? Jakoś się zawiesiłem i nie mogę przypomnieć sobie jak to się robiło.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 992
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Dla siatek klawisz y chyba, a dla krzywych nie wiem czy się da nawet. Chodzi o przełamanie krzywej w punkcie?

Napisano
  • Autor

chodzi mi np. aby krzywą w standardowym curve circle przerwać w jednym punkcie (w jednym z czterech punktów) i wykorzystać taką "otworzoną" krzywą do dalszej edycji. Klawisz "Y" w meshu zamiast rozbić grupę vertex'ów izoluje mi jakiś jeden vertex i nie ma to wpływu na samą siatkę... hmmm sam już nie wiem możliwość rozbijania wydawała mi się podstawową formą edycji.

Napisano
  • Autor

Ok do rozbicia punktu vertex użyć można klawisza " V ". ten sam klawisz w krzywych curve zamienia wybrany punkt na punkt o nieproporcjonalnej edycji uchwytów (handles), czyli można tworzyć ostre kąty. Kombinacja klawiszy ctrl+c otwiera krzywą jest to jednak jak mi się wydaje przypadkowy efekt, gdyż circle curve otwiera się zawsze w tym samym miejscu bez względu na to który punkt kontrolny zaznaczymy.

Edytowane przez kolaborant

Napisano

Oprócz togle cyclic tez nic innego tu nie widzę ale tobie nie o to chodzi. Niestety blender nie dorobił jeszcze się wielu narzędzi a o edycji krzywych na - choćby w połowie - takim poziomie jak np. w maxie można sobie pomarzyć. Dlatego jak nie ma wyraźnej potrzeby, nie używam krzywych w blenderze.

Napisano

V w meshu separuje (czyli to o co ci się rozchodzi :) ) natomiast Y odcina kawał mesha tak jakbyś wyciął kawałek ciasta, tyle że jak masz zaznaczony vert albo odcinki to ci je zwyczajnie skopiuje, prawdziwy efekt widać jak zaznaczysz ścianki.

Jak to zrobić w curve to niestety nie wiem, w menu nie widzę takiej opcji i obawiam się że takiej nie ma przynajmniej w 2.5. Możesz iść na około zaznaczyć odcinek o który ci chodzi skopiować go ctrl+D i usunąć pozostałości.

Edytowane przez n-pigeon