Napisano 21 Listopad 201014 l witam , Moje pierwsze auto w 3d. niedoróbek jest raczej masa. Nie zamierzam dłużej walczyć z modelem (wolę zacząć nowy bo pierwszy idealny i tak nie będzie) Chciał bym go jedynie jakoś ciekawie wyrenderować. i tu się pojawiają pytania. Użyłem Matte Material aby zgrać model ze zdjęciem. dlaczego standardowy lakier Mentala stał się delikatnie przeźroczysty ? wszystkie materiały których próbowałem użyć posiadające odbicia reagują w ten sposób. Widać to najlepiej na górnej krawędzi dachu lub maski. Chcę by auto było nie przeźroczyste i odbijało od siebie cokolwiek :)
Napisano 21 Listopad 201014 l Autor no to racja że mógł mieć w przeszłości jakieś dachowanko :/ to dopiero pierwszy model . następny na pewno będzie lepszy :)
Napisano 21 Listopad 201014 l zapewne robisz w mental ray'u i daleś zdjecie jako tło w czym problem? ano w tym ze materiał po prostu nie ma czego odbijać musisz dać na tło jakąś hdrkę
Napisano 21 Listopad 201014 l Mapka ktora ma sluzyc do odbic powinna byc sferyczna, ewentualnie cylindryczna. Jesli mapowanie tekstury jest nastawione na screen to zawsze takie cuda beda wychodzic.
Napisano 21 Listopad 201014 l Autor na to wpadłem że samochód musi mieć co odbijać dlaego cały czas jest coś takiego : na tym jest ta sama mapka. problem dalej pozostaje
Napisano 21 Listopad 201014 l udać sie udało tylko napewno dach i maska nadal ci prześwituje zobacz w jaki sposób sie odbija obraz ( kąt padanie = kąt odbicia) ominełeś kilka lekcji fizyki ;p daj jakąś mape sferyczną w background a tło (czyli ten twoj jpg z drogą) daj na plaina użyj mapowanie typu Screen i zobacz czy wyszło ;)
Napisano 21 Listopad 201014 l Wrzuć w scenę sferę, zflipuj ją w opjach wyświetlania ustaw aby nie była widoczna do kamery, a tylko dla odbić i na nią coś popróbuj wrzucić.
Napisano 22 Listopad 201014 l Autor zrobiłem jak radził Brazniew i wyszło to tak : (trochę zmieniłem pozycje samochodu bo tak mi się wydaje lepiej)
Napisano 25 Listopad 201014 l Autor na całym samochodzie jest TurboSmooth . i wygląda tak. coś jeszcze mogę z niego wyciągnąć bo zabrakło mi już pomysłów :)