filroz Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Witam, prosze o pomoc. Jestem poczatkujacy! Problem polega na tym ze moge np wstawic boxa i widze jego parametry w modyfikacji ale samego boxa nie widac, tak jak calej sceny. Prosze o dokładne wylumaczenie jak to "cos" wylaczyc. Za pomoc z góry bardzo dziekuje ! Screen z widoku perspektywy :
marcinW Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 najlepiej daj prawym myszy w viewporcie i kliknij unhide all
pim_pon Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Dzieje się coś podobnego kiedy tworzysz obiekty na niewidocznej warstwie. Włącz najpierw toolbar warstw (layers) i zobacz czy Twoja warstwa nie jest oznaczona jako niewidoczna. Siatkę włączasz klawiszem G
Cide Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Możliwe, że masz aktywy jakiś layer, który jest akurat ukryty. Wtedy wszystko co w nim wstawisz, będzie równiez ukryte. Najedź na górnym pasku gdzieś i wybierz layers, zadockuj gdzieś go sobie od razu.
filroz Napisano 21 Listopad 2010 Autor Napisano 21 Listopad 2010 @marcinW - juz probowalem @pim_pon - mozesz mi powiedziec gdzie to sie dokladnie wlacza ? a siatki nie da sie wlaczyc @Cide - gdy rozwijam liste w okienku layers mam tylko " 0(default) " to jest chyba standardowo tak ?
marcinW Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 gdybyś pracował na warstwach i byłyby pochowane to unhide all i tak by pomogło. a skoro masz default tylko to i tak znaczy, że warstw nie ruszasz. a jak to się stało, że zrobiłeś już 3000 poly a nagle jest pusto? Nagle zniknęło czy to otwarta jakaś wcześniejsza praca? próbowałeś wyłączyć kompa i włączyć ponownie? :P wszystkie "z" "f3" "f4" próbowałeś?
filroz Napisano 21 Listopad 2010 Autor Napisano 21 Listopad 2010 To jest praca która sie zajmowałem i wczoraj poznym wieczorem cos takiego mi sie stało, nawet nie wiem jak to zrobilem. Teraz wlaczylem ta prace i nadal to samo. Ostatnie co pamietam to chyba wlaczalem statystyke.
Kubajaniak Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Jak zrobisz boxa wciśnij na klawiaturze "z" wtedy scentruje widok na zaznaczonym obiekcie.
filroz Napisano 21 Listopad 2010 Autor Napisano 21 Listopad 2010 Kubajaniak Twoj sposob zadzialal. Wszystkim dziekuje bardzo za pomoc. Kubajaniak a wiesz moze jak ja to zrobilem ?
Kubajaniak Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 Jeśli wcześniej miałeś zrobioną scenę, to może po prostu miałeś zajebiście oddalony widok i nie było nic widać. Jeśli od nowa robiłeś boxa i go nie widziałeś, to nie mam pojęcia to mogło być nie tak. Jeszcze sobie zobaczyłem teraz na screenie, że masz jakieś dziwne jednostki ustawione. Może to przez to.
marcinW Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 pisałem wyżej czy próbowałeś "z" :) faktycznie dziwne jednostki. Kubajaniak spostrzegawczy :]
filroz Napisano 21 Listopad 2010 Autor Napisano 21 Listopad 2010 Centymetry to dziwne jednostki ? :] @ marcinW nie zauwazylem tej linijki z klawiszami, nie dopisales jej przypadkiem pozniej ?
Kubajaniak Napisano 21 Listopad 2010 Napisano 21 Listopad 2010 samo "cm" mnie nie dziwi, tylko to co jest przed ;)
filroz Napisano 23 Listopad 2010 Autor Napisano 23 Listopad 2010 Moze to jest przez tak duze oddalenie, bo normalnie pokazuje mi sie samo cm .
Rekomendowane odpowiedzi