matizlob Napisano 1 Grudzień 2010 Share Napisano 1 Grudzień 2010 chciałbym się jeszcze spytać, jakiego reżysera najbardziej cenisz, niekoniecznie filmów animowanych, i dlaczego :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kris_R Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 To jeszcze ja :) Czy teraz po skończeniu shorta odżyje Twój zapał do ASG i zaczniesz znowu ostro strzelać? Wszak nie samym filmem człowiek żyje ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość i-riss Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 (edytowane) Dlaczego w ogóle zajmujesz się animacją? Po co chcesz uprawiać "opowiadactwo"? Piszesz, że odbiór jest dla Ciebie drugorzędny, ale jednak film jest twoją wypowiedzią, "komunikatem", która zawsze ma jakąś reakcję zwrotną. Co chcesz poprzez swoje filmy "zrobić widzowi"? Edytowane 2 Grudzień 2010 przez i-riss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 2 Grudzień 2010 Share Napisano 2 Grudzień 2010 (edytowane) i-riss: gdzie napisałem że odbiór jest drugorzędny? niema filmu bez odbioru. Filmy nie opowiadające niczego to plaga wśród amatorskich produkcji, nie lubię tego. Tak więc nie rozumiem pytania, albowiem sugeruje ono postawę absolutnie mi obcą :) CEL: Wywołać emocje. Im intensywniejsze tym lepiej. Kluczem do sukcesu jest wywołać żywą emocję, taką która będzie żyć jeszcze po napisach końcowych. To chce zrobić widzowi. Jest na to tysiąc mniej lub bardziej akademickich sposobów. Nie mniej jednak w animowanych shortach dominuje forma anegdoty z zaskakującym zakończeniem. W poh próbowałem podejść do tematu odrobinę inaczej, ale to już długi temat, i raczej wolałbym nie zdradzać treści filmu :) Komunikat i wypowiedź - bzdura, to wcale nie jest reguła, możesz zrobić film o czymś co masz głęboko w nosie :) a nadal masz szanse dotrzeć do widza i wywołać w nim jakieś przeżycia i przemyślenia. Wystarczy trzymać się zasad. Kris_R: marze o tym... ale póki co 20cm śniegu i -10 ;) matizlob: obiecuje że odpowiem, tylko niech mi zejdzie gorączka (38,5)..... bo nie potrafię tak jednym zdaniem ;) jaras: wszystkich!!! ;) (sorry, ale boje sie ze dadzą mi wpi... po lekcjach jak zaczne się rozdrabniać ) ;) pytanie nr2. : nie. ;] andrzejfruchtman: mój ulubiony to "Sztuka Spadania", potem "Katedra", "Laska", "Kinematograf" i "Arka". uzasadnienie: - jak tylko się wykuruje, bo padam na klawiaturę... :( Pozdrawiam!! Damian Edytowane 2 Grudzień 2010 przez Adek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość i-riss Napisano 3 Grudzień 2010 Share Napisano 3 Grudzień 2010 (edytowane) Faktycznie źle zrozumiałem Twoje pierwsze wypowiedzi. Nie mam zamiaru Ci dopiekać w żaden sposób. Bardzo zainteresował mnie Trailer i chciałbym jak najwięcej wyciągnąć z Ciebie informacji. Przyznaję że zazdroszczę Ci osiągnięć (ale nie w zawistny sposób) i widzę w Tobie osobę , która może zainspirować oraz pokazać innym, że da się zrobić coś dobrego. Pomyślę jeszcze nad pytaniami :) Już mam! Proszę napisz, na jakie elementy prezentacji projektu animacji dla PISF`u należy położyć nacisk, a jakie potraktować "z grubsza" Wiem, że w regulaminie są opisane wymagania. Myślę jednak, że osoba z Twoim doświadczeniem, jest wstanie doradzić na co komisja zwraca większą uwagę a na co mniejszą. Oczywiste jest, że scenariusz, koncepcja muszą byc jak najlpsze, ale np, jak bardzo powinien być zaawansowany np storyboard, koncepcje, itp. Przykładowo: jeśli napiszesz świetny scenariusz, ale nie sformatujesz go wg standardów, to może się okazać, że nikt nawet nie zajrzy do niego (przynajmniej w holywood ;) :) ) Dzięki z góry i życzę powrotu do zdrowia. Edytowane 3 Grudzień 2010 przez i-riss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thx Napisano 3 Grudzień 2010 Share Napisano 3 Grudzień 2010 (edytowane) "No, ferrari już zamówione. A to co zostaje co miesiąc wysyłamy na cele dobroczynne." "Źle Ci się wydaje to tak jakby architekt projektujący most czekał na to co wyjdzie w praniu." "Dzieła sztuki są przereklamowane i daaawno mi się znudziły." "i znowu.. " ...dzięki Damianie za odpowiedzi :) Edytowane 3 Grudzień 2010 przez Thx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian Napisano 3 Grudzień 2010 Share Napisano 3 Grudzień 2010 Thx: ależ proszę bardzo :) stawałem na głowie aby były dokładnie takie jakie chciałeś usłyszeć :] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levan Napisano 3 Grudzień 2010 Share Napisano 3 Grudzień 2010 Miales jeszcze jakis pomysl na inne zakonczenie? Czy scenariusz od poczatku taki byl jak jest finalnie? W sumie chcialem tylko pogratulowac filmu. To na pewno jedna z najlepszych polskich animacji...! Mniej wiecej w momencie kiedy obraz zmienia kolorki w czerwien i czern... zaczyna sie genialne dzielo sztuki, ktore wbija w fotel. To mnie wlasnie najbardziej zaskoczylo, ze to wcale nie jest jakis tam filmik o samolotach, nie zadna plytka historyjka, tylko wlasnie cos tak odjechanego artystycznie, z takim charakterem od strony graficznej. Montaz absolutnie perfekcyjny co do sekundy. Pochwalic tez trzeba warstwe dzwiekowa - muzyka jest idealnie wpasowana w calosc! Az chcialoby sie to jeszcze raz wszystko obejrzec. Widzialem tylko raz, na szczescie w kinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość i-riss Napisano 7 Grudzień 2010 Share Napisano 7 Grudzień 2010 Czy się z tym zgodzisz ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deex Napisano 17 Grudzień 2010 Share Napisano 17 Grudzień 2010 Polecisz jakieś książki do nauki animacji ? Kiedy zacząłeś interesować się grafiką 3d ? Jakie studia ukończyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi