Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Pierwszy mój tutek:)

Osobiscie szukalem po sieci jakiegos dobrego tutoriala do realistycznie wyglądajacego materiału złota, ale niestety nic z wyników mnie nie satysfakcjonowało... Postanowiłem zrobic go samemu. Z efektu jestem zadowolony i chcę sie nim podzielić. Materiał jest prosty do wytworzenia. Oto przepis:

1) Tworzymy jakieś dowolne obiekty na scenie i nadajemy im standardowy materiał Vray'a - 'VRayMtl'.

34130341.png

2) Diffuse ustawiamy na zupełnie czarny (R,G,B:0,0,0), Reflect ustawiamy na 15 (R,G,B:15,15,15), Refl. glossiness: 0,75 ( tu mozna się pobawić w zaleznosci jak bardzo ostre lub gładkie odbicie chce się uzyskać), Subdivs na 16.

31552506.png

3) Dla 'Reflect' nakładamy mapkę 'RGB Multiply'. W pierwszym slocie ustawiamy kolor: R,G,B: 244,152,54, a w drugim slocie R,G,B: 248,212,133.

25516985.png

22258541.png

Pozostaje teraz jedynie wyrenderować scenę :) Oto efekt:

zloto.jpg

Do rendera użyłem: image sampler type: adaptive DMC, antialiasing filter: quadratic, adaptive DMC image sapler MAX subdivs: 6, color mapping: exponential, w indirect illumination irradiance map na medium i light cache, światło w enviroment map: 'VRaySky' i do tego wszystkiego kamera 'VrayPhysicalCam'.

To wszystko :) Mam nadzieję, że tutorial jest czytelny i jego wynik zadowalający Was:).

Życzę miłego użytkowania :)

Pozdrawiam: Ciastuch.

Edytowane przez ciastuch

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 6,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Tak, wiem uncle :) Mimo wszystko starałem sie zrobić sam materiał. Dobrze jest poznać v rayay od tej strony - tworzenia materiałów. Przyda sie to, jezeli chodzi o drobne modyfikacje w parametrach materiału. Poza tym, frajdą jest stworzenie własnego materiału :) Pozdrawiam.

Napisano

Wielkie dzięki, zdecydowanie jestem za takimi "drobnostkami" dzięki temu uczę się szybciej.

Tutek bardzo czytelny:) oby więcej.

Jeszcze raz dziękuję.