kx Napisano 30 Maj 2004 Napisano 30 Maj 2004 Mam dość dziwny problem :| Gdy w scenie próbuje zaznaczyc kilka obiektów na raz zaznaczaja mi sie tylko niektore, jeden, lub wogóle. Reinstallowałem maxa ale to nic nie pomogło (ponowna instalacje robilem w tym samym katalogu co mialem wczesniej maxa) Wie ktoś co z tym zrobić? Jest to dość uciążliwe
VGT Napisano 30 Maj 2004 Napisano 30 Maj 2004 Nie wiem, na ile jesteś obeznany w max\'ie, informacji też mało, więc na początek jedna dosyć prosta rzecz, która przychodzi mi do głowy: Jeśli próbujesz zaznaczyć kilka obiektów poprzez przeciagnięcie myszką (zaznaczenie obszaru w którym obiekty mają być zaznaczone), to czy nie zmieniłeś sposobu wybierania obiektów, które mają być wybrane? Na lewo od przycisku \'select and move\' jest ikona za pomocą której decydujesz, czy obiekt musi być cały w zaznaczonym obszarze, czy też wystarczy jego fragment aby został wybrany... Jeśli to nie to, określ dokładniej problem (np. opisz krok po kroku) - powalczymy dalej ;)
kx Napisano 30 Maj 2004 Autor Napisano 30 Maj 2004 no wiec mam scene ktora chcialem sie pobawic w v poscie sklada sie z : -9 circle\'ów -4-5 sphere gdy probuje zaznaczyc wszystkie obiekty, w celu zeskalowania ich na mniejsze, zamiast wszystkich zwykle zaznaczaja sie same sphery albo same sphery i jedno circle i to niezależnie od sytuacji raz chce zaznaczyc zaznaczaja sie same sphery, innym razem jedno circle innym jeszcze 4 sphery jedno circle, roznie, ale nigdy nie moge zaznaczyc wszystkich obiektow... aha ten przycisk (Select by Name) mi nie pomogl
VGT Napisano 30 Maj 2004 Napisano 30 Maj 2004 heh, nie chodziło mi o select by name.. widocznie albo inny max, albo musiałem sobie układ buttonów zmienić.Chodziło mi o przycisk window/crossing.. Co do dalszych pomysłów - czy scenę sam przygotowałeś, czy też nie... czy tylko ta scena sprawia problemy czy w wielu scenach się tak dzieje... inny pomysł to np w przypadku nie twojej sceny freezowanie obiektów. Te które zablokujesz za pomocą freeze - nie mogą zostać zaznaczone... bliżej sukcesu? bo się pomysły na problemy interface\'u kończą a bardziej podchodzi pod jakąś kaszanę z max\'em :/
rowr Napisano 30 Maj 2004 Napisano 30 Maj 2004 z tego co pamietam w maxie z klawiatury wystarczy nacisnac \"H\" by sie pokazalo menu wszystkich obiektow ze sceny tam mozna sobie je wygodnie pozaznaczac
kx Napisano 30 Maj 2004 Autor Napisano 30 Maj 2004 scene oczywiscie sam robilem. sprawdze jeszcze co sie dzieje gdy zrobie nowa scene... moze plik max zwalony
kx Napisano 30 Maj 2004 Autor Napisano 30 Maj 2004 Ooo, chyba wlasnie chodzilo o window/crossing Wielkie Dzięki! :)
theurgicus Napisano 2 Czerwiec 2004 Napisano 2 Czerwiec 2004 Zabawna dyskusja. Rozladowala moje napiecie w pracy :) Dzieki
Rekomendowane odpowiedzi