indian Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 (edytowane) Czołem, jest to kolejny mój tutek odnośnie siedziska na jakąś sofę bądź lounge chair'a. [TU JEST GOTOWY PLIK DO POBRANIA KOŃCOWEGO ETAPU SIEDZISKA] do jakiego efektu dążymy: OK, to lecim: zaczynamy od prostego plane z takimi nastawami jak widać na obrazku poniżej i konvertujemy do editable poly. zagęszczamy siatkę, można tu użyć funkcji MSmooth, w panelu edit geometry lub zagęszczać ręcznie, liczę tu na waszą twórczą inwencję :) przechodzimy do zaznaczania poligonami, zaznaczamy odpowiednie wertexy jak na obrazku i przy pomocy move toola dostępnego pod skrótem "w" przesuwamy wertexy leciutko w górę. przechodzimy do zaznaczania wertexami, zaznaczamy wskazane punkty i dzięki pomocy move toola przesuwamy leciutko w dół. następnie korzystając z narzędzia extrude, a dokładniej tego kwadracika obok przycisku narzędzia extrude znajdującego się w zakładne Edit Vertices ustawiamy tak jak na obrazku. teraz zagadka co zniknęło z obrazka.... tak to poligony powstałe wskutek używania funkcji extrude na wetexach, zaznaczamy je i usuwamy. w tym punkcie nie powiem nic wartościowego just like zaznaczamy krawędzie jak na obrazku. korzystając z funkcji extrude na zaznaczonych edgach po prostu korzystamy z funkcji aby uzyskać efekt jak na obrazku. ... efekt naszych starań... no powiedzmy że idziemy w dobrą stronę. przechodzimy w zaznaczanie borderami i za pomocą move toola przesuwamy leciutko w dół. zaznaczony border przeciągamy z SHIFT'em w dół. zaznaczamy wertexy jak na obrazku i przy pomocy narzędzia weld łączymy je ze sobą. pod skrótem "s" kryje się narzędzie scale dzięki któremu oraz wciśniętemu SHIFT'owi zrobimy tak jak na obrazku. funkcja border kryje się w zakładce Edit Edges klikamy w kwardacik obok narzędzia. zaznaczamy krawędzie i klikamy w button funkcji connect i ustawiamy tak jak na obrazku. następnie zaznaczone wertexy należy zweldować, zaznaczając je i klikając weld z odpowiednimi wartościami, bądź używając target weld. tak to powinno wyglądać po zweldowaniu, lecz po środku pozostała krawędź zupełnie nam nie potrzebna, więc pozbywamy się jej. ... tworzymy krawędź jak na obrazku. to samo tylko w innym miejscu. zaznaczamy wertexy tak jak na obrazku. przy pomocy move toola przesuwamy wertexy lekko w dół. reszta w drugim poście... Edytowane 29 Listopad 2010 przez indian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
indian Napisano 29 Listopad 2010 Autor Share Napisano 29 Listopad 2010 (edytowane) chamferujemy dolne krawędzie materaca i przesuwamy... i przesuwamy... zaznaczamy dane na obrazku poligony i lekko przesuwamy je w dół. i oto mamy materac, jeszcze tylko guziczki i gotowe :] guziczku zrobimy z kulek :) rozmieszczamy jak na obrazku. mam nadzieje że tutek był jasny dla każdego i że w pewnym stopniu przybliżyłem niektórym modelowanie siedziska :) salut. Edytowane 29 Listopad 2010 przez indian 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 Witam wszystkich,dzień dobry! :) Tutorial dobry,konkretny ,zwłaszcza dla takich userów jak np.ja.Sądzę że dla początkujących jest jak znalazł.PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 Mam tylko jedną uwagę, jak robisz bridge to nie trzeba robić później conecta tylko można w bridge zwiększyć wartość segemnts na te 9 od razu . A tak po za tym bardzo ładnie pokazane krok po kroku. + za inicjatywę :) Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 29 Listopad 2010 Share Napisano 29 Listopad 2010 Fajowe. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość glk Napisano 30 Listopad 2010 Share Napisano 30 Listopad 2010 Świetny tutorial. Przyda się :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sylwex1982 Napisano 6 Grudzień 2010 Share Napisano 6 Grudzień 2010 (edytowane) Po pierwsze chciałbym się przywitać. Kierowany tutorialem Indiana stworzyłem jeden z moich pierwszych modeli (...wiem że lewa poduszka lewituje,zbyt długo render. trwa żeby to teraz poprawić,ale poprawię to :) ) http://img813.imageshack.us/i/przechwytywaniezh.jpg/ http://img94.imageshack.us/i/nagotowo.png/ ...na renderze też widać przepały,to jest też do poprawki :) Pozdrawiam Edytowane 6 Grudzień 2010 przez sylwex1982 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi