Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Nie rozumiem za bardzo do czego służy suwak blend w Maskach. Nie za bardzo kapuje opis owej funkcji –ten wyskakujący po wciśnięciu ctrl. Mój angielski jest raczej słaby. Wytłumaczenie mi proszę do czego to służy ? Robię jakąś maskę np. alphą a następnie robię na tym kolejną maskę za pomącą innej Alpy ( mask by alpha) i nie dostrzegam żadnej różnicy bez względu czy blend mam ustawione na 40% czy 100%. Nowa maska zawsze zupełnie zastępuje starą-niema tu efektu żadnego wymieszania masek. Z góry dziękuje za pomoc !

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 929
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Ustaw blend na 15 i zrób mask by alpha,powinno już być widać efekt.Też się dziwiłem że przy ustawieniu na 40 czy 50 nie widać efektu za bardzo.Efekt jest przy 50% blend ale słaby:p.Na obrazku jest mask by alpha i blend 50,dopiero przy deformacji widać że coś tam jednak się zblendowało w tej masce.

Pozdro:)

Napisano
  • Autor

Dzięki Mafida !!! Wszystko ok..tylko zastanawia mnie czy dało by się -że tak się wyrażę zagęścić taką maskę ? Funkcja Mask by Alpha działa tak że na całym naszym aktualnie używanym Subtoolu ląduje maska utworzona z jednej Alphy ( w przypadku alph typu strzałka , kolko lub gwiazdka, lub krzyżyk jak na obrazku powyżej ) lub maska utworzona z kratek danej szerokości( w przypadku Alph typu kratownica) A co jeśli chciałbym by taka maska utworzona z alphy zawierała wiecej niż jeden element danej alphy lub inną szerokosć tych kratek ? Zmiana rozmiaru pędzla S nic tu nie daje...Jest na to może jakiś sposób ? Jak zwykle z góry dziękuje za fachową pomoc ;]